in

Sa samo 14 godina devojčica je pronašla MOLEKUL koji bi mogao da UNIŠTI Covid-19

Anika Čebrol, mlada studentkinja iz Teksasa, u četvrtak je proglašena pobednicom “3M Ioung Scientist Challengea” nakon što je otkrila molekul sposoban da se veže za virus koji izaziva COVID-19. Informaciju je objavio portal CNN .

Takmičenje, koje je počelo u decembru prošle godine, namenjeno je studentima pete do osme godine, čiji je zadatak bio da pronađu rešenja za svakodnevne probleme. Najveći uspeh postigla je Anikino otkriće, koje je takođe nagrađeno, a mlada devojka je osvojila 25.000 dolara za svoju ideju, putovanje i titulu “Najbolji mladi naučnik Amerike”.

Printscreen/Youtube

 

Pritom je sa svojom idejom lako mogla da stavi u džep čak i iskusne naučnike. Njeno otkriće značajno je doprinelo razvoju istraživanja COVID-19. Molekul koji je Anika otkrila može da se veže za gornji protein virusa, sprečavajući ga da uđe u ćeliju domaćina i izazove infekciju. Dakle, sa takvom pretpostavkom, molekul se takođe može koristiti za stvaranje potencijalnog leka za bolest.

Anika je radila na naučnom metodu “in-silico”, metodu koja koristi kompjutere za projektovanje miliona malih molekula. Prvobitno je planirala da svoj projekat usredsredi na virus gripa, ali ga je promenila u trenutku kada je koronavirus pogodio i shvatila ozbiljnost pandemije.

Kada je Anika predala svoj projekat, bila je tek osmi razred. Rekla je reporteru CNN-a da se nada da će sarađivati sa drugim naučnicima i istraživačima kako bi se njeno otkriće razvilo u pravi lek za COVID-19.

 

Pesticidi JAKO štete zdravlju: Dr Perišić otkriva koji je JEDINI način da uklonite hemikalije sa voća

Jesen i život bez smisla: U ovom periodu DEPRESIJA i ANKSIOZNOST utiču na sve ljude - samo OVAJ VITAMIN može da vam povrati dobro raspoloženje