in

Pričate u SNU toliko da vam je NEPRIJATNO, a ne znate kako to da objasnite?! Ovo su mogući RAZLOZI!

Iako je pričanje u snu bezopasno i ne zahteva nikakav medicinski tretman, bitno je da otkrijemo šta zapravo uzrokuje tu pojavu.

Istraživanja su otkrila da je oko 66 odsto ljudi tokom svog života doživelo epizode razgovora tokom sna.

To svakako nije neuobičajena pojava, ali posotoje određene stvari koje mogu da utiču na to da budete skloni razgovorima tokom sna. Na neke od njih možete da utičete kako biste imali bolji i lakši san, piše Objektiv.

Genetika

Studije u Finskoj i Japanu otkrile su da blizanci često govore tokom sna, što takođe uključuje i mesečarenje, hodanje u snu, kao i noćne more.

Takođe, utvrđeno je da deca čiji roditelji često pričaju kada spavaju, će se najverovatnije suočavati sa istim problemom.

Nedostatak sna

Medicinski stručnjaci ovo objašnjavaju time da osobe koje su pod stresom ili imaju konstantan nedostatak sna, često imaju tendenciju da mrmljaju tokom spavanja. Kada se ne odmorimo dovoljno, to svakako može uticati i na naš nervni sistem, ali i na kvalitet spavanja. Veća je verovatnoća i da ćemo imati ružne snove ako smo pod stresom.

Poremećaji spavanja

U poremećaje spavanja, pored pričanja u snu, spada i mesečarenje. To može biti veliki problem jer takve osobe često ustaju iz kreveta dok spavaju, zbog čega se mogu ozbiljno povrediti ali i uznemiriti svoje ukućane.

Određeni lekovi

Postoji mnogo lekova koji kao neželjeni efekat imaju poremećaj spavanja. Takvi lekovi uglavnom utiču na kontrolu mišića tokom sna. Povećanje tonusa mišića može izazvati udaranje, skakanje iz kreveta, ustajanje…

Neki lekovi poput antidepresiva takođe kao neželjeni efekat imaju brbljanje u snu.

Ne postoji adekvatan način da sprečimo pričanje u snu, ali promena nekih svakodnevnih navika nam može biti od pomoći da takvu pojavu kontrolišemo.

Kako biste imali zdrav san, najpre izbegavajte da jedete visokokaloričnu hranu pred spavanja, izbegavajte kofein kasno uveče ili neposredno pred san, ali i namestite se u udoban položaj za spavanje.

Evo zašto VEČERAS treba da spavate sa LUKOM u čarapi