in

Previše ste ispred EKRANA i često vas bole oči: Ove ČETIRI vežbe olakšavaju BOL i nervozu!

Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može uzrokovati bol, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom. Iako obično nije ozbiljno, može biti neugodno.

S obzirom na to da se naše vreme pred ekranom uvek povećava, važno je preduzeti korake kako biste zaštitili svoj vid i smanjili ove simptome.

Stoga, stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih vežbi koje će smanjiti naprezanje i umor očiju.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jednu o drugu 10 sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Nežno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i duže izdahnite dok ne počnete da se opuštate, prenosi Metro. 

Osetićete kako vas toplina i mrak polako smiruju i teraju napetost u poslednjem segmentu oka. Pustite ruke da se tamo odmore dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Predugo gledanje u ekran može uticati na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suvih očiju.

Sednite ili stanite uspravno. Opustite ramena, ispravite vrat i gledajte napred. Trepćite vrlo brzo 10-15 sekundi. Nežno zatvorite oči da omekšaju. Pokušajte da ponovite ovu vežbu barem jednom na svakih sat vremena.

Zumiranje

Ovo je odlična vežba za oči kada pokušavate da se fokusirate i i ojačate očne mišiće. Udobno sedite i usredsredite se na objekat u daljini na nekoliko sekundi.

Premestite fokus na objekat koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Usredsredite se na nešto što vam je blizu poput palca. Okrenite pogled – prvo na srednji objekat, a zatim na udaljeni objekat. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta u razdoblju od dva minuta.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je efikasna vežba ako je redovno radite. Može pomoći u jačanju mišića očiju. Sedite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte napred.

Pogledajte udesno, a zatim polako pogledajte prema stropu. Okrenite oči prema dole ulevo, a odatle prema podu. Učinite to u smeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu, prenosi “Metro”.

TRI SIMPTOMA KOJA NAJAVLJUJU INFARKT Javljaju se 7 dana pre udara, a nijedan nije BOL u GRUDIMA!