in

Potvrđen novi SOJ u Srbiji koji se ŠIRI još brže: Prvi slučaj STELT OMIKRONA se pojavio, a virusolog Tanja Jovanović otkrila koji su SIMPTOMI!

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt subvarijante omikron soja, potvrđeno je RTS-u s Medicinskog fakulteta u Beogradu. Virusolog Tanja Jovanović kaže da je prisustvo ove nove subvarijante dokazano u više od 50 zemalja i da polako postaje dominantna u nekim zemljama kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

PCR testom kojim se otkriva potencijalno prisustvo omikron varijante i subvarijante virusa, u Кliničkom centru Srbije pokazana je sumnja na prisustvo nove subvarijante BA.2.

Doktorka Jovanović je navela da kada je reč o simptomima za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona, BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

– Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante – objašnjava za RTS doktorka.

Doktorka Jovanovićev je istakla da vakcina štiti od srednje teških i teških formi bolesti.  

BONUS VIDEO

Pripazite, može da izazove brojne TEGOBE: NESANICA i ANKSIOZNOST su samo neki od simptoma kada ZELENI ČAJ postaje opasan