in

Pola Srbije se žali na VIRUS: Simptomi su UPORAN KAŠALJ i bol u grlu, spasite PLUĆA napitkom čije sastojke imate u frižideru

 

Došlo je hladno vreme, zima je na pragu, a prehlade su vrlo česte u ovom periodu godine. Bol u grlu i kašalj možete pokušati da ublažite uz pomoć prirodnih sastojaka, jedino je potrebno da niste alergični na neki od njih.

Veliku većinu mrzi da ide kod lekara, vodeći se mišlju “brzo će to da prođe”. U tim situacijama najčešće pribegavamo nekim domaćim, narodnim lekovima koje sami možemo da spremimo kod kuće.

Nekada su zaista delotvorni, pa nije potrebno bacati pare na skupe pastile, streptolete i druge lekove. 

Dodavanje meda u šoljicu čaja proveren je način da umirite nadraženo grlo i smirite kašalj. Ovu tvrdnju podržavaju čak i naučna istraživanja – studija objavljena u aprilu 2021. u časopisu BMJ Evidence-Based Medicine otkrila je da je med za smanjenje učestalosti i težine kašlja usled infekcija gornjih disajnih puteva bolji od lekova koji se daju bez recepta. Zato uzmite kašičicu ili dve meda pre spavanja, bilo čistog ili pomešanog sa šoljom čaja ili tople vode. Vodite računa da ne dajete med odojčadi mlađoj od godinu dana, jer može da izazove bolest koja se zove dečji botulizam, upozoravaju lekari.

Sastojci za preparat protiv kašlja i bola u grlu:

  • med
  • đumbir (svež ili mleven)
  • biber
  • majčina dušica (sveža ili mlevena)
  • voda

Evo kako ga propremiti:

1. Malo više od 100 grama meda pomešati sa duplo više tople (ne vrele) vode

2. Dodati majčinu dušicu, biber i đumbir, po oko 20 grama

3. Mutite sastojke dok ne dobijete kompaktnu smesu

U dobro zatvorenoj posudi, ova mešavina može stajati nekoliko nedelja na hladnom i suvom mestu. Preporučuje se da uzimate tri do pet kašičica dnevno.

BONUS VIDEO