in

Pet simptoma koji govore da vam pankreas otkazuje: Ova hrana ga “ubija”, a jedemo je SVAKOG DANA

Pankreatitis, zapaljenje gušterače, postaje oziljna pretnja po zdravlje na globalnom nivou, ova bolest se u odnosu na pre deset godina sada javlja tri puta češće.

Jedan od uzroka je loša ishrana, napominje Marija Kolaco-Klevel, endokrinolog. Ona je otkrila koje namirnice doprinose nastanku ove bolesti.

 

Kolaco-Klevel je naglasila da su u najvećem riziku ljudi starosti između 30 i 40 godina, a ova bolest sve više kod adolescenata ima fatalni ishod. Razlog za to je neuravnotežena ishrana, koja se bazira na ugljenim hidratima i masnoj hrani, kao i preterano konzumiranje brze hrane. Doktorka je navela i koje namirnice su “smrt” za pankreas.

“Namirnice koje sadrže trans masti, boje i konzervanse, jela sa visokim sadržajem masti i brzih ugljenih hidrata, poluproizvodi, peciva, gazirana pića i slatkiši pre ili kasnije mogu da izazovu zapaljensko oboljenje pankreasa – pankreatitis”, upozorila je.

Simptomi pankreatitisa

Simptomi hroničnog pankreatitisa su težina u stomaku, mučnina, poremećaj stolice, nadimanje, bol u gornjim delovima i desnom hipohondrijumu (deo tela ispod rebara, gde su jetra, želudac i slezina). Dr Marija je napomenula da se ovi znaci primećuju i kod drugih bolesti. A prekomerna težina, neravnoteža u ishrani, pušenje i preterana konzumacija alkohola su najveći faktori rizika za pankreatitis.

“Pošto pankreatitis po simptomima može da se pomeša sa drugim patologijama abdominalnih organa, ni slučajno se ne preporučuje da se sami lečite. Pankreatitis je jedna od najteže dijagnostikovanih bolesti digestivnog sistema. Pravovremena tačna dijagnoza je pola uspeha lečenja”, zaključila je dr Kolaco-Klevel.

 

BONUS VIDEO