in

Ovo VOĆE snižava krvni PRITISAK: Retko kad se nalazi na SRPSKOJ trpezi, a služi i u PREVENCIJI raka

Upravo je nar ili šipak, tada bio sveto voće koje nudi obilje vitamina i plodnost. I danas je poznato da ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam.

Goodhousekeeping.com prenosi istraživanja nutricionista koji tvrde da je nar bogat polifenolima antioksidansima koji se bore protiv nestabilnih molekula koje mogu oštetiti naše ćelije. Sadrži i antocijanine koji, osim što naru daju crvenu boju, pomažu i kod snižavanja krvnog pritiska i prevencije raka.

Pomaže kod krvnog pritiska, bubrega, sjajan je izvor vitamina C…

Takođe, konzumacijom nara unosite barem četiri grama vlakana po porciji, navodi američko Ministarstvo poljoprivrede. To je skoro 15 posto preporučene dnevne vrednosti vlakana za odrasle osobe u otprilike pola šoljice ovog božanstvenog voća.

Nar je jako dobar izvor vitamina C. Pojedete li barem pola šoljice nara, obezbedili ste sebi oko devet miligrama vitamina C, otprilike deset posto preporučene dnevne vrednosti za odrasle. U isto toliko porcije nara, dobićete 205 miligrama kalijuma, dok njegov sok ima skoro 533 miligrama kalijuma po šoljici.

pixabay

 

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje nara ili njegovog soka pomaže kod smanjenja upala koje prethode srčanim bolestima i dijabetesu. Takođe, snižava krvni pritisak i prevenciju raka, smanjuje i upale u telu. Česta konzumacija soka od nara izuzetno je dobra za snižavanje krvnog pritiska pa se srčanim bolesnicima preporučuje jedna šoljica soka dnevno.

Svaki dan je vreme za nar

A nar je fantastičan i za zdravlje vaših bubrega. Naime, nar može pomoći u prevenciji i lečenju kamena u bubregu jer sadrži antioksidativne prehrambene fitofenole, za koje je utvrđeno da su efikasni u prevenciji stvaranja kamenaca, pokazala su razna istraživanja.

Dakle, stiže nam hladnije vreme, a briga o zdravlju u tom je periodu neverovatno važna. Zato se držite nara, koji može pomoći u prevenciji niza problema.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO