in

Opasna KOMPLIKACIJA korone o kojoj se malo zna: Dr Janković kaže da se taj TROMB dosta razlikuje od običnog

U više od 80 odsto slučajeva kovid 19 prolazi asimptomatski ili s blagim simptomima, ali u 20 odsto dijagnostikuje se teža klinička slika praćena upalom pluća, koja u pet procenata slučajeva zahvata bolničko lečenje, piše Žena.rs. 

Upravo o težim formama bolesti i komplikacijama koje nastaju tokom kovida i nakon njega, kao što je tromb, pisao je prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju u Nišu. Dr Janković objašnjava i zašto je tromb koji nastaje nakon kovida ozbiljniji od drugih krvnih ugrušaka.

– Najozbiljniji razlog nastanka najtežih formi bolesti je imunološki uzrokovano prokoagulatno stanje, gde upravo imunološkim mehanizmima i oštećenjem malih krvnih sudova dolazi do stvaranja tromba, koji je sasvim drugačiji od trombova koji se mogu videti u fiziološkim uslovima. Gledajući specifični monitoring koagulacije, poput rotacione tromboelestografije, može se videti da je jačina krvnog ugruška kod obolelih od kovida 19 je izuzetna, dok je istovremeno količina fibrinogena koja obuhvata trombocite mnogo veća. Istovremeno krvni ugrušci stvoreni tokom kovid 19 infekcije mnogo su manje podložni prirodnoj razgradnji, pa smanjena fibrinoliza dodatno potencira trombogeni efeka – piše dr Janković.

– Tromboembolijske komplikacije najčešći su neposredni uzročnik smrtnog ishoda i dovode do moždanog i srčanog udara, infarkta creva i plućne tromboembolije. Svi hospitalizovani pacijenti dobijaju preventivno lekove koji sprečavaju ili smanjuju potencijal zgrušavanja krvi poput niskomolekularnih heparina, vitamin K antagonista ili direktnih antikoagulanasa ali nipošto ih pacijenti ne smeju da uzimaju na svoju ruku, pogotovo što prekomerna doza ovih lekova može dovesti do potenciranja krvarenja.

 

OVI SIMPTOMI SU ZNAK ZA ALARM Na prvu bezazleni indikatori OMIKRON soja, ali ne smete da ih ZANEMARITE!