in

Nisu krivci samo čokolada i ostali slatkiši: Stomatolog otkriva da zbog ove HRANE vašem detetu stradaju ZUBI

Za portal “Eat This, Not That”, doktor Ronald Plotka, koji ima više od 40 godina iskustva kao zubar u Bostonu, dao je smernice koje će mogim roditeljima dobro doći – posebno ako njihovo dete ima probleme sa zubićima.

Naime, doktor je sastavio listu hrane koja je defitivno najveći uzrok čestog odlaska kod zubara.

Slatkiši

Kad deca jedu slatkiše, objašnjava dr. Plotka, brzo se proizvodi kiselina koja može da uzrokuje značajna oštećenja gleđi, što dovodi do karijesa.

Sušeno voće

Kad roditelji deci daju sušeno voće, veruju da je ono nutritivno dobro. Međutim, ono se može zalepiti za dečje zube, što dovodi do stvaranja plaka i karijesa.

Skrob

Dr. Plotka kaže da je ranije ove godine napravljen pregled studija kojim je utvrđeno da se, osim šećera, i skrob povezuje s pojavom karijesa kod dece.

Čips od krompira

Ako ste iznenađeni jer je čips na listi, evo objašnjenja.

– Čips od krompira spada među namirnice s najvećim nivoom skroba, koji se vrlo brzo razgrađuje u šećer. On izaziva stvaranje kiseline u ustima, što uništava dečju gleđ – tvrdi dr. Plotka.

Namirnice za kojima bi ljudi trebalo da posežu kako bi sačuvali zdravlje zubi su voće i povrće, mlečni proizvodi, hrana s manjim udelom šećera, a za piće – voda, savetuje stomatolog.

Dr Stefan upozorava: Delta soj se MNOGO BRŽE širi i prenosi - Evo šta ga RAZLIKUJE od drugih varijanti virusa