in

NEVIDLJIVI simptom POVIŠENOG HOLESTEROLA: Ovaj DEO TELA jasan je pokazatelj opasne BOLESTI

Problem sa holesterolom nastaje kada se nagomilava u vašim krvim sudovima, što ne daje nikakvo upozorenje, a prvi simptomi se pojavljuju kada je nivo holesterola opasno visok. 

Podaci iz 2020. godine kažu da 20 miliona Srba ima preterano visok horesterol, i većina ništa ne radi po tom pitanju da ga snizi. Baš iz tog razloga, jer dugo ne izaziva nikakve simptome, osećaju se dobro i ne žele da idu lekaru. 

Svima je već poznato da velika koncektarija holesterola u krvi izaziva ogroman rizik od kardiovaskularnih bolesti, i vrlo često srčanog udara. 

Vrlo je važno da nekako primetite te ,,neprimetne” simptome i na vreme se obratite svom lekaru, kako bi se posledice sprečile na vreme. 

Shutterstock

 

Efekat previsokog holesterola je periferna arterijska bolest (PAD) –  bolest perifernih arterija.

Ovi simptomi mogu varirati od zavisnosti lokacije lezija, ali veoma često utiču na noge kao i na tetive. 

Pečenje u listovima, grčevi u nogama jedni su od simptoma previsokog holesterola. Ljudi mogu osetiti grčenje jednog ili oba lista nakon hodanja ili nekih jačih fizičkih aktivnosti 

Kako ova bolest bude napredovala, tako će se simptomi pojavljivati i dok ležite, sedite, čak i kada spavate. 

Imaćete osećaj da su noge stalo umorne, možda čak i oštre bolove u listovima. 

Zanimljiv manje poznat pokazitelj previsokog holesterola je problem sa tetivama, i problem sa Ahilovu tetivom. 

Simptomi su isti kao i gore navedeni sa listovima, nogama, s tim da je naučno dokazano da naslage holesterola mogu dovesti do drastičnog slabljenja tetive, što će dovesti do drastičnog debljanja Ahilove tetive.