in

Na BEBI je UOČILA neobičnu MRLJU: Nije ni slutila da je reč o smrtonosnoj BOLESTI, a sada upozorava CEO SVET!

Poruka i fotografije koje su medicinske sestre objavile na svom Instagram profilu trećeg februara, podeljene su do sada preko 12 miliona puta. Cilj objave je bio da pokaže drugim roditeljima kako izgleda naoko blagi simptom koji prati meningitis. Beba je jedva izvukla živu glavu. Naime, naoko sitna mrlja na telu jednomesečnog ječaka je bila znak nečeg vrlo opasnog. Majka dečaka, koja je rešila da ostane anonimna, svoje upozorenje poslala je medicinskim sestrama koje stoje iza popularnog Instagram profila “Tiny Hearts Education”. Ispričala je da se zabrinula kada je na nozi svog sina ugledala sitan ljubičasti trag, za koji se naknadno pokazalo da je simptom meningokoka.

 

Od male mrlje do teško bolesnog dečaka roku od 12 sati. Strašno”, napisala je zabrinuta mama pa pojasnila da je, nakon kupanja, na leđima, trbuhu i rukama sina uočila mrlje. “Bile su ljubičaste boje, ne veće od mog malog nokta i nisu bledile.

 

 

Ona je dodala  da su odlučili da pozovu  Hitnu pomoć kako bi proverili šta se događa.  Ispostavilo se da je reč o zarazi meningokokom, najčešćim uzročnikom meningitisa kod dece od 2 do 5 godina. 

Meningitisi predstavljaju upalu mekih moždanica ili meninga, koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Upale meninga mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima i različitim fizičkim i hemijskim agensima.

Najbrojnije su virusne upale mekih moždanih ovojnica, ali su bakterijske upale najopasnije jer su praćene sa najvećom smrtnošću i mogućim trajnim posledicama oštećenja mozga.

Najčešći uzročnici virusnih meningitisa su iz grupe enterovirusa (eho i koksaki), a praktično svi virusi mogu izazvati meningitis (virus zapadnog Nila, herpes virusi, virusi osipnih groznica, zaušaka i dr). Virusni meninigitisi su najčešći leti.

Najčešći uzročnici bakterijskih meningitisa su: meningokok, pneumokok, piogeni streptokok, zlatni stafilokok, hemofilus influence, ešerihija koli, klebsijela pneumonije, listerija monocitogenes, bacil tuberkuloze i dr.

Bakterije na moždane ovojnice dospevaju putem krvi i limfe sa pluća, kože, sinusa, srednjeg uha…

Razlikovanje virusnih i bakterijskih meningitisa je izuzetno važno jer pravovremena specifična antibiotska terapija kod bakterijskih meningitisa spasava život bolesnika. Za njihovo razlikovanje presudna je lumbalna punkcija.

Najčešći simptomi meningitisa su povišena temperatura, glavobolja, povraćanje, preosetljivost na svetlost (fotofobija), a ukoliko je zahvaćen i mozak, i poremećaji svesti i neurološki ispadi.

 

Šta se krije u njemu: Ako posle TRENINGA popijete čašu OVOG napitka, mišići će vam se PREPORODITI, a vi ćete pucati od ENERGIJE