in

MOŽE OZBILJNO DA UGROZI ZDRAVLJE Kurkuma je već nekoliko godina veoma popularna kao “LEK”za mnoge bolesti, ali ONKOLOG tvrdi DRUGAČIJE!

Ima blagotvorno dejstvo na creva, prirodni je antibiotik, pomaže da se ubrza metabolizam – njegova korisna svojstva su zaista mnoga. Nažalost, to ima i lošu stranu.

Kurkuma šteti jetri i može dovesti do raka

Ona iritira jednjak i može dovesti do razvoja raka . Ali sličan efekat iritacije oseća se i u drugim situacijama – na primer dok uživate u meksičkim ili indijskim jelima. Može li začinjena hrana takođe dovesti do razvoja raka? 

– Ljuti začini su veoma iritantni. I ja sam njihov pristalica – kaže u intervjuu za Medonet dr Dorota Kiprijan, onkolog, zamenik načelnika i glavni radioterapeut na Klinici za rak glave i vrata u Varšavi. – Iskusila sam na početku pandemije, kada sam sebi pravila sveže ceđene sokove sa kurkumom , đumbirom i puno čilija. Pošto je zdravo, povećava imunitet. I u umerenim količinama, naravno, jeste, ali kada se pretera, to rezultira refluksnom bolešću i erozijama jednjaka. S druge strane, kada je kurkuma u ​​pitanju, tu postoji još jedan razlog za oprez – pokazalo se da previše šteti jetri i može dovesti do raka. Prihvatljiva bezbedna doza kurkume je oko 1,5 grama dnevno, odnosno 1/4 kašičice čaja – objašnjava stručnjak.

Može biti mnogo uzroka neoplastičnih bolesti. Oni su genetski zasnovani, dovode do nezdravog načina života, pa čak i loše oralne higijene. Međutim, rak se može razviti i zbog onoga što jedemo. I to ne mora da znači samo proizvode koji se generalno smatraju nezdravim.

– Ljuti začini, kao što su čili ili đumbir, imaju dva dejstva – lokalno iritirajuće, ali i unapređuju zdravlje – objašnjava dr Dorota Kiprijan. – Uglavnom je nadražen gastrointestinalni trakt, odnosno jednjak i sluznica želuca. Manje usne duplje. Ono što jedemo povezano je sa rakom, što dokazuje situacija u Japanu.

BONUS VIDEO