in

Misteriozna BOLEST masovno pogađa decu: Doktori mole RODITELJE da provere znakove HEPATITISA nakon zaraze!

Hepatitis je stanje jetre i može se pojaviti iz mnogo razloga, uključujući teške virusne infekcije uobičajene kod dece. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopštila je da je otkrila veće stope hepatitisa nego obično. U Engleskoj se trenutno istražuje oko 60 slučajeva kod dece mlađe od 10 godina, a slični slučajevi se takođe procenjuju u Škotskoj.

Direktor kliničkih i novonastalih infekcija, dr Mira Čand rekla je da su u toku istrage za širok spektar potencijalnih uzroka. Ovo, kako je rekla, povezano je sa zaraznim bolestima. „Radimo sa partnerima na podizanju svesti među zdravstvenim radnicima, kako bi se sva deca koja bi mogla biti pogođena rano identifikovala i sprovela odgovarajuće testove.

„Ovo će nam takođe pomoći da izgradimo bolju sliku o tome šta može biti uzrok slučajeva. „Takođe podsećamo roditelje da budu svesni simptoma žutice – uključujući kožu sa žutom nijansom koja se najlakše vidi u beonicama očiju – i da kontaktiraju zdravstvenog radnika ako su zabrinuti“, rekla je dr Čand. U Škotskoj, zvaničnici su rekli da je broj slučajeva u tako kratkom vremenskom periodu i u kombinaciji sa geografskim širenjem i ozbiljnošću bolesti „neobičan“.

Zvaničnici su rekli da nema razloga za zabrinutost zbog slučajeva koji su otkriveni u oblastima Lanarkšira, Tejsajda, Velikog Glazgova i Klajda i Fajfa. Trenutno ne postoji jasna veza između trenutnih slučajeva. Direktor zdravstva u javnom zdravstvu Škotske, dr Nikolas Fin, rekao je da roditelji treba da kontaktiraju svog lekara opšte prakse ili zdravstvenog radnika ako njihovo dete pokazuje simptome.

10 glavnih simptoma hepatitisa su:

  • tamni urin
  • bledo, sivo obojeni izmet
  • svrab kože
  • žutilo očiju i kože (žutica)
  • bol u mišićima i zglobovima
  • visoka temperatura
  •  gubitak apetita
  • bol u stomaku

Dugotrajni hepatitis se može razviti i bez ikakvih simptoma, sve dok jetra potpuno ne otkaže, pa se ponekad uhvati samo u krvnim pretragama. Važno je napomenuti da ovih 10 simptoma možda nisu uvek posledica hepatitisa i da ako vaše dete ima neobične simptome, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse.