in

Maslinovo ulje sadrži visok nivo vitamina E, ali to nije jedina pogodnost zbog kojeg ga trebate konzumirati!

Prepoznato po „obilnim zdravstvenim blagodatima“, maslinovo ulje je odabrano od strane mnogih potrošača kao preferirani oblik masti u ishrani, a nutricionisti i zdravstveni radnici ga preporučuju kao jedno od najboljih alternativnih ulja tradicionalnim mastima i uljima. Maslinovo ulje ima veliku raznolikost u tome kako se može koristiti kao sastojak recepata i kao pojačivač hrane.

Maslinovo drveće potiče iz Azije, ali je češće poznato kao poljoprivredni proizvod u mediteranskim zemljama. Maslinovo ulje dolazi iz procesa koštica, mlevenja i presovanja ploda masline.

U zemljama u kojima se maslina najviše konzumira – Italiji, Grčkoj i Španiji, učestalost kardiovaskularnih bolesti je mala i to se prepisuje zdravstvenim blagodatima koje pruža maslinovo ulje. Jedna kašika maslinovog ulja sadrži 120 kalorija i 14 grama masti. Međutim, masnoće u maslinovom ulju su prevashodno mononezasićene koje kada se konzumiraju mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi što dovodi do poboljšane kardiovaskularne funkcije.

Ostale zdravstvene prednosti maslinovog ulja:

– Maslinovo ulje je korisno kao antioksidans, jer sadrži visok nivo vitamina E.

– Kada se konzumira, maslinovo ulje pospešuje varenje, podstiče metabolizam i podmazuje sluznicu (maslinovo ulje sadrži biljnu sluz koja pomaže u zaštiti gastrointestinalnog trakta).

– Maslinovo ulje može pomoći u ublažavanju zatvora. Konzumacija 1 kašičice maslinovog ulja sa limunovim sokom (poželjno na prazan stomak) može pospešiti pravilno pražnjenje creva.

– Maslinovo ulje za terapiju kože. Maslinovo ulje se može dodati suvoj koži delujući poput hidratantne kreme, a može se primeniti i na nokte da bi se povećala snaga noktiju i promovisala zdrava kožica.

Kako odabrati maslinovo ulje:

Istražite kako u svom kuvanju možete zameniti maslac, margarin i biljna ulja niskog kvaliteta, posebno u pripremi salata, sotiranih jela i sosova.

Kupite maslinovo ulje koje je označeno kao „ekstra devičansko“, što osigurava da je ulje hladno ceđeno. Hladno presovano maslinovo ulje proizvedeno je sa sveže ubranim maslinama, prošlo je manje obrade i nije razgrađeno grejanjem ili hemikalijama.

Kvalitetno maslinovo ulje biće zlatno žute boje naspram slabije zelene masline nižeg kvaliteta.

Napomena: maslinovo ulje će se stvrdnuti (formiraće se u čvrstom obliku) u frižideru, ali ostaje tečnost na sobnoj temperaturi.

– Kada se koristi umereno, maslinovo ulje je hranljiva masnoća koja promoviše veliku korist za zdravlje. Poput vina, i maslinovo ulje će imati razlike u ukusu u zavisnosti od regiona i proizvođača ulja. Maslinova ulja se takođe mogu ulivati sa začinskim biljem, belim lukom, paprikom i drugim aromatičnim sastojcima kako bi dodali dodatno uzbuđenje vašim jelima – rekao je Krek Beis, lični trener i nacionalni sportista za gaia.com .