in

Martina Navratilova ima RAK grla: Ovo su SIMPTOMI koji se često mešaju sa prehladom, pa je ovaj kancer jedan od najpodmuklijih

Martina Navratilova je posebno poznata po sjajnim nastupima na Vimbldonu, ona ima 66 godina i trenutno se bori sa dve vrste raka.

Kako su javili svetski mediji, Navratilova boluje od raka grla i raka dojke, a bolest joj je dijagnostifikovana u novembru. 

Ona je tada otišla na lekarski pregled zbog izbočina u vratu kada joj je rečeno da joj se rak dojke vratio posle 13 godina.

– Ova dupla bolest jeste ozbiljna, ali situacija je fleksibilna i nadam se pozitivnom ishodu. Biće mi teško neko vreme, ali šta da radim, boriću se dokle god budem imala snage – poručila je bivša američko-češka teniserka.

Inače, simptomi raka grla često podsećaju na simptome infekcija gornjih disajnih puteva. Iz tog razloga se često zanemaruje i lečenje se započinje u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za potpuni oporavak, pa je vredno obratiti pažnju na alarmantne signale.

Rak grla – simptomi

problema sa disanjem

upaljeno grlo

promuklost

osećaj stranog tela u grlu

promenjen ton glasa

zapušen nos

neprijatan miris iz usta

oštećen sluh (zbog infiltracije Eustahijeve tube)

krvarenja iz nosa

izražen gubitak težine

povećanje limfnih čvorova.

Rak grla se razvija, između ostalog, na mekom nepcu, jeziku, krajnicima , unutrašnjoj strani usana, a takođe i na dnu usta.