in

Izabela (30) je umrla od SEPSE jer joj lekari nisu uradili KIRETAŽU: Cela zemlja je na nogama zbog Zakona o zabrani ABORTUSA

 

Vest da je tridesetogodišnja žena umrla od septičkog šoka u 22. nedelji trudnoće, šokirala je ceo svet. Lekari nisu izvršili abortus, iako je njenom fetusu nedostajala amnionska tečnost (plodova voda), prenosi Rojters.

Izabela je preminula 22. septembra ove godine u bolnici u južnoj Poljskoj, jer su lekari zbog strogog Zakona o abortusu i straha od posledica prekida trudnoće, umesto carskog reza čekali da fetus umre.

Izabela je otišla u bolnicu u Pščini u septembru nakon što joj je pukao vodenjak, rekla je njena porodica. Skeniranje je ranije pokazalo brojne defekte na fetusu. Ali lekari su odbili da prekinu trudnoću dok je fetus još imao otkucaje srca. Tek kada je snimak pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili da urade carski rez. Njen advokat Jolanta Budžovska rekla je da je Izabelino srce stalo na putu do operacione sale i da je umrla uprkos naporima da je reanimiraju.

To je izazvalo revolt žena ne samo u svetu nego i u Srbiji. 

Konsultant odgovoran za Izabelu rekao je njenom suprugu da je smrt uzrokovana plućnom embolijom, dodajući da se to ”ponekad dešava”, rekla je za Gardijan advokatica Izabeline porodice Jolanta Budzovska.

Međutim, obdukcija je pokazala da je žena umrla od septičkog šoka.

Izabela je umrla 22. septembra, ali je porodica prošle nedelje objavila njenu smrt, što je izazvalo kontroverze i proteste širom Poljske.

Profimedia

 

Pre novog ograničenja, žene u Poljskoj su mogle da abortiraju samo u tri slučaja: ako je trudnoća posledica zločina poput silovanja,  ako je život žene u opasnosti, ili u slučaju teških deformiteta fetusa.

Ustavni sud je prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.

Aktivisti za prava žena kažu da lekari u Poljskoj sada čekaju da fetus koji nema šanse da preživi umre u materici, a ne da izvrše abortus, prenosi Rojters.

Bolnica u kojoj je žena umrla objavila je saopštenje u kojem se navodi da su “pridruženi bolu” sa njenim najmilijima, i insistira na tome da je njeno osoblje učinilo sve da spase nju i fetus.

– Jedini faktor koji je vodio medicinski postupak bila je briga za zdravlje i život pacijenta i fetusa. Lekari i babice učinili su sve što je bilo u njihovoj moći, vodili su tešku bitku za pacijentkinju i njeno dete – saopštili su ispred bolnice.

Navode da su sve medicinske odluke doneli uzimajući u obzir zakonske odredbe i standarde ponašanja koji su na snazi u Poljskoj.

Mnoge žene iz Srbije, kritikujući stroga zakonska ograničenja u Poljskoj u kojoj je abortus skoro potpuno zabranjen, pružile su podršku Poljakinjama.

 

 

I na kraju nam ostaje da se pitamo da li je kazna biti žena u Poljskoj?

 

Zbog jakih BOLOVA u stomaku otišla je da izvadi krv i saznala da je TRUDNA: Sada apeluje na sve DEVOJKE da obrate pažnju na svoje rezultate

Uvodi se novo "PRAVILO" za tuširanje: Stručnjaci APELUJU da smo ovako možete da sačuvate vaše ZDRAVLJE