in

Imate BRAZDE na jeziku: Mogu biti OZBILJAN simptom bolesti

Pukotine bi trebalo da se pojavljuju samo na jeziku a ne i na obrazima i desnima. Ove pukotine mogu da izgledaju različito. Mogu da budu u obliku povezanih šara, da dele jezik na delove i mogu da budu i do 6 mm duboke.

Jezik može da postane osetljiviji na ljutu hranu i da gori kada jedete takve namirnice. Može da se dogodi da hrana ostane zarobljena u ovim brazdama, usled čega se javlja zadah i povećava rizik od nastanka bakterijskih ili gljivičnih infekcija u ustima.

Uzroci ispucalog jezika

Povreda ili trauma

Na jeziku mogu da se pojave fisure ako stalno četkicom perete lateralne strane ili dorzalnu površinu jezika.

Jelo ili izlaganje jezika polomljenim zubima, takođe mogu da izazivaju stalno trenje na jeziku, usled čega dolazi do pojave naprslina.

Nasledni uzroci

Postoje teorije da neka nasledna obolenja dovode do toga da su neke osobe podložnije pojavi ispucalog jezika, međutim, one nemaju uporište u odgovarajućim ispitivanjima.

Anomalije jezika

Geografski jezik je oboljenje koje izaziva stvaranje kružnih zadebljanja na gornjoj površini jezika. Kada se ova zadebljanja šire ka periferiji, mogu da se spoje i stvore krivudave linije koje podsjećaju na geografsku kartu.

Ovo oboljenje povećava rizik od nastanka pukotina na jeziku. Dlakavi jezik, oboljenje koje izaziva keratinizaciju i prekomjeran rast papila, može da dovede do pojave fleka na jeziku koje greškom mogu da se pomiješaju sa brazdama.

Liečenje ispucalog jezika

Ispucan jezik uglavnom ne zahtijeva liječenje, posebno ako ne izaziva nelagodu.

One su SLATKE i čuvaju nas od prehlade: Evo zašto treba jesti čudotvorne MANDARINE SVAKOG dana