in

DR NESTOROVIĆ OTKRIO: Ojačajte svoj imunitet pre zime i to sa tri namirnice koje imate u kuhinji

Izjave dečijeg pulmologa Branimira Nestorovića veoma privlače pažnju, posebno kada deli savete o tome kako da se lečimo na prirodan način.

Isti je slučaj sa njegovim izjavama za magazin.novosti.rs gde je sumirao svoja iskustva sa pacijentima i otkrio tajne nekoliko metoda alternativnog lečenja, kako da se na vreme zaštitite od virusa koji dolaze u zimu i koji obaraju imunitet. On je objasnio i šta je ajuverdska medicina.

– Ajurveda je nastarija medicina na svetu. Ajurvedske biljke imaju odlične efekte, ali je po meni važniji princip dovođenja tela u ravnotežu sa okolinom. Principi ajurvede su filosofski, ne radi se o lečenju bolesti, već postizanju ravnoteže između čoveka i sredine – objasnio je doktor i savetuje:

– Kada dođe zimski period, imunitet prirodno pada. Ima mnogo načina za podizanje imuniteta. Jedan je šetanje na hladnom vazduhu, u trajanju do sat vremena. Drugi je boravak u sauni, takođe do sat vremena. U ishrani korisiti hranu bogatu vlaknima, povrće, najmanje dva puta sedmično morska riba, po mogućnosti pečena, a ne pržena.

Kopriva, beli luk i orah

– Definitivno znamo da psihički stres dovodi od ozbiljne supresije imunog odgovora. Stres aktivira odgovor koji u osnovi ima aktivaciju simptokusa, a to sve ide na uštrb aktivnosti imunog sistema i intelektualnih funkcija. Stoga je postizanje stanja relaksacije, vežbama disanja, dobrim snom, meditacijom uvek dobro za imuni sistem – savetuje doktor i preporučuje tri narodna leka za jačanje imunog sistema:

– Na prvom mestu je list koprive, na drugom bih uvek stavio beli luk, a treće mesto orah.

Kopriva sadrži brojne imunostimulatorne i antikarcinogene supstance, a beli luk i brokoli suprona jedinjenja koja su izraziti antioksidansi. Orah je namirnica sa puno korisnih materija, neke od njih, junglan na primer su jedinstvene samo za njega.

Dr Nestorović  kaže da prilikom lečenja treba koristiti sve što pomaže. Ako postoji efikasan lek, zašto ga ne koristiti. Ako neka biljka ima odlične efekte, na primer imela u regulisanju šećera, kao imunostimulator i antikarcinogena biljka, zašto je ne korsiti.

7 metoda kako da pomognete sebi u slučaju jake ZUBOBOLJE