in

Dr Kon objašnjava zašto ćemo USKORO imati po 8.000 ZARAŽENIH: “TREĆA doza nije samo zaštita, veći diže kolektivni imunitet”

S obzirom da već neko vreme imamo četvorocifren broj novo zaraženih dr Predrag Kon je u Jutarnjem programu na “RTS”-u otkrio šta nas očekuje narednih nedelja i zašto je bitna “buster” doza.

– Mi pratimo reprodukcione stope i na osnovu toga se može zaključivati dve nedelje unapred. Došli smo do visokih brojeva, iz nedelje u nedelju je sve veći procenat novih slučajeva, pa ako imate reprodukcionu stopu od 83 odsto koja je bila u jednom trenutku, sledeće nedelje ćete imati 1.830 onih koji prosečno obolevaju u toku nedelje – objasnio je epidemiolog i dodao da smo u prošlo nedelji došli do proseka koji je bio nešto preko 5.000 novo zaraženih, a ta reproduktivna stopa je bila 1,66, znači 66 odsto.

Ovom prilikom doktor Kon je objasnio da broj sve vreme rate, ali ne istom brzinom.

– Ranije smo imali smanjivanja i došli smo do 37 odsto, znači sve vreme raste, ali ne istom brzinom. Sada imamo ubrzanje, prema tome ono što može sigurno da bude je da ćemo imati i dalje porast naredne dve nedelje. Juče smo imali 6.249, ako bude nastavak 60 odsto, to je 8.000 sledeće nedelje. Prema tome, svi su izgledi da ćemo probiti naš maksimum koji smo imali. Razlog tome je što vakcina štiti od teških formi bolesti, ali ne štiti od samog prenosa virusa, sem u nekoliko meseci nakon davanja. Imate situaciju zato da treća doza nije samo zaštita onih koji su ugroženi, veći diže kolektivni imunitet i može se preporučiti svima.

Ovom prikim doktor Predrag Kon je odgovorio i na pitanje da li mutacije virusa doprinose njegovom slabljenju, što je inače slučaj sa virusima.

– Ne deluje da ovaj virus slabi mutacijama, iako je to nešto što je bilo očekivano. Više je stekao veću sposobnost prenošenja – pojasnio je epidemiolog.

JOGA NIDRA: 7 glavnih pravila koja je potrebno poštovati da bi se vaš CILJ ostvario