in

Dijetičari tvrde da je ovo MAČ SA DVE OŠTRICE: Evo šta će se desiti ako izbacite HLEB iz ishrane

Ako pazite na telesnu težinu, možda ne jedete hleb, ali to znači da nećete dobiti odgovarajuću količinu rafinisanih žitarica i, zauzvrat, dovoljno hranjivih supstanci objavljeno je u “Frontiers in Nutrition”.

Nakon što su istraživači pregledali podatke prikupljene Nacionalnim istraživanjem o zdravlju i ishrani, shvatili su da su neke odrasle osobe u SAD-u koje izbegavaju rafinisane žitarica zabeležile pad energije za 10 odsto, a ta navika je rezultirala i nedostatkom dijetalnih vlakana, magnezijuma i gvožđa, prenosi “Index.hr”.

– Hleb, žitarice i ugljeni hidrati uopšteno imaju lošu reputaciju u našem društvu, međutim najbolji su izvor goriva za naše telo i omiljeni izvor energije za mozak – rekla je dijetetičarka Sara Vilijams.

Doktorka Vilijams napominje da je radila sa mnogim klijentima koji su uvideli povećanje energije čim su povećali unos ugljenih hidrata.

– U zdravoj i uravnoteženoj ishrani 40 do 60 odsto kalorija trebalo bi da potiče od ugljenih hidrata, a to može da uključuje hleb i žitarice.

Dijetetičarka Kejsi Barnes slaže se s tim i dodaje:

– Umereni ugljeni hidrati  su dobri. Pomažu telu da dobije više energije, posebno ako planirate da se bavite bilo kojom fizičkom aktivnošću tokom dana.

Brojna istraživanja su pokazala da “kad god eliminišete celu grupu hrane, morate da nađete s čime ćete da je zamenite”. 

– U protivnom ćete patiti od nezgodnih, a ponekad i nezdravih, ishoda – upozorila je Barnes.

Kad su u pitanju hleb i žitarice, najbolje je birati hleb od celovitog zrna pšenice i proklijalih žitarica, kao i smeđi pirinač, ječam, ovas i raž. Dobra opcija su i integralna testenina kao i kinoa.

Čim se pojavi na pijaci odmah ga se NAKUPUJTE: Ovo voće zovu "vitaminskom bombom", bez koje je jesen NEZAMISLIVA