in

Da li spavate u ČARAPAMA? Evo šta se SVE dešava u vašem telu preko noći, a vi toga niste ni svesni

Verovali ili ne, sada postoji naučna potvrda da je dobro spavati u čarapama. Studija koju je objavio “International Weekly Journal of Science” tvrdi da pojedinci koji nose čarapice kada odlaze na spavanje mogu da utonu u san i do 15 minuta brže od bosonogih, a toplota na stopalima tokom noći utiču na kvalitet sna.

Zagrevanjem stopala, krvni sudovi se šire, što je signal mozgu da je vreme za san. Konkretno, kada se šire u stopalima i dlanovima, toplota se širi kroz telo koje je tada spremno za san.

– Hladna stopala izvlače energiju iz tela i mogu poremetiti protok vitalne či energije i krvi u telu. Iz tog razloga želimo da či i krv cirkulišu. Na taj način će energija nesmetano teći. Hladnoća dovodi do stagnacije u telu, što takođe može izazvati bol – rekla je dr Elizabet Tratner, doktorka kineske i integrativne medicine za “Reader’s Digest”.

Da li postoje još neke benificije?

Čarape sprečavaju znojenje

Čarape na stopalima tokom sna pomažu u regulisanju telesne temperature. Ova vrsta kontrole telesne temperature može biti od pomoći u sprečavanju noćnog znojenja, što može dovesti do poremećaja sna.

Ublažava problem suve kože

Ljudi koji se suočavaju sa problemom u vezi suve kože, posebno u zimskim mesecima kada su niske temperature, takođe imaju suva, ispucala stopala. Ovo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola. Nanošenje odgovarajuće kreme na stopala pre spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa pomaže u izbegavanju buđenja sa bolnim i suvim stopalima.

 

Da li vam nokti NA NOGAMA rastu brzo ili sporo? Obratite pažnju jer JEDNO od to dvoje ukazuje na OZBILJAN simptom