in

Da li pijete previše KAFE? Gastroenterolog predstavlja DVA TRIKA koja otkrivaju da li je vaš organizam u OPASNOSTI

Ovaj problem možete da rešite dodatnim unosom vode, ali i zamenom za po neku šoljice beskofeinske kafe.

Omiljeni napitak za razbuđivanje mnogima je deo jutarnje rutine, a većini preko dana predstavlja povod za opuštanje, odmor i druženje. Međutim, postoji granica kad je kafe previše – odnosno kad kofein nanosi više štete nego koristi.

Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg na dan, to jest jedna do dve šoljice kafe, a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

Najočitiji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. Iapk pre nego što do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti da li unosite previše kofeina.

Test s usnama

Ključno je obratiti pažnju na usne! Zato je ovaj lak i brz test idealan način da otkrijete da li ste za danas preterali sa kafon. Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte vaše usne – da li vam deluje da su suve i ispucale? 

Test s jezikom

Stanite ispred ogledala i isplazite jezik, pa ga pogledajte –  ako je on obojen, nije vlažan, deluje suvo i ima dosta naglašenih “linijama” kao i usne, velike su šanse da pijete previše kafe, a malo vode, piše “Mind and Body Green”.

Šta stručnjaci misle o ovome?

– Ako započinjete dan šoljcom kafe bez vode svakog dana, velike su šanse da gubite previše vode i unosimo previše kofeina – objašnjava gastroenterolog Vil Bulsievicz.

Zbog toga je bolja ideja odmah nakon buđenja popiti dve pune čaše vode, a potom preći na kafu, jer kad smo dehidrirani kafa nas dehidrira još više i time pada u deficit vode.

Ako ste ljubitelj kafe i ne biste voleli da smanjite njen unos, dr Bulsievicz savetuje da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kafe ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kafa. 

Kardiolog Igor Tulevski tvrdi: KORONA ostavlja TRAJNE posledice na SRCU, ovo morate da proverite!