in

Zašto bi trebalo uzimati maslinovo ulje svakog jutra?

Nije nepoznanica da je ekstra devičansko maslinovo ulje odličan izvor oleinske, linolenske i palmitinske kiseline, kao i da je dobar izvor vitamina E koji ima moćno antioksidaciono delovanje i izvor je nezasićenih masnih kiselina koje štite zdravlje celokupnog organizma.

Foto: Shutterstock

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je maslinovo ulje odlično za zdravlje, jer smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva, bolesti jetre, hroničnih upala, astme, dijabetesa i visokog nivoa holesterola. Svakodnevno uzimanje ekstra devičanskog maslinovog ulja može poboljšati vaše zdravlje i izgled, tvrde stručnjaci.

Mediteranskim narodima maslinovo ulje je tokom 4.000 godina služilo kao sredstvo plaćanja, u srednjem veku se koristilo umesto gotovine, piše klix.ba. Upotrebljavali su ga kao lek, kozmetički sastojak, a zlatari su maslinovim uljem polirali drago kamenje.

Maslina je zimzeleno mediteransko stablo granate krošnje i kožnatih tamnozelenih listova koji se obnavljaju svake tri godine. Ovo su samo neke od situacija i primena maslinovog ulja.

Ubodi insekata

U 150-200 mililitara maslinovog ulja umešajte jednu do dve glavice crvenog luka. Kuvajte oko sat vremena. Time mažite mesta uboda.

Bolovi u ušima

Namočite komad gaze ili malo vate mlakim maslinovim uljem i stavite u uho koje boli. Ponovite nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Protiv zatvora

Ujutro pre jela uzmite 1-2 kašičice maslinovog ulja. Deci dajte kašičicu ulja ujutro pre jela.

Kamen u bubregu

Pet dana pre doručka, ručka i večere uzimajte po kašičicu nerafiniranog maslinovog ulja, a možete dodati i malo seckanog peršuna.

Probava

Svako jutro pre jela uzmite po kašičicu maslinovog ulja i rešićete problem sa probavom.

Visok pritisak

U 300 mililitara vode kuvajte 20 listova masline sve dok se voda ne smanji za trećinu. Zatim maknite s vatre, procedite, zasladite i pijte toplo dva puta na dan, pre doručka i večere ili pijte po kašičicu maslinovog ulja četiri puta na dan.

Posle srčanog infarkta

Mešavinu od dve kašičice usitnjenog lista masline i po kašiku lišća metvice i cveta lavande prelijte sa 700 mililitara vrele vode, ostavite da stoji dva sata, procedite i pijte po 100 mililitara svakih sat vremena.

Foto: Shutterstock

Jačanje pluća

Napravite mešavinu 250 grama maslinovog ulja, 250 grama šećera u kockama i 250 grama limunovog soka. Ostavite da odstoji dan-dva i uzimajte pre jela po dve kašike više dana.

Kašalj, grlo i promuklost

Uzimajte tri puta na dan po kašiku maslinovog ulja, sve dok kašalj, promuklost ili upala ne nestanu.

UV zraci

Pre sunčanja kožu namažite mešavinom maslinovog ulja i limunovog ili jabikovog, odnosno vinskog sirćeta pa ostavite oko 25 minuta da se upije u kožu.

Jačanje kose

Šaku suvog i sitno narezanog korena čička prelijte sa malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dvije sedmice. Dolijte pola litra maslinovog ulja, pokrijte teglu gazom i pustite da odstoji jedan mesec. Pri opadanju kose i peruti mažite teme jednom sedmično, a svakodnevno ga ispirite čajem od korena čička.