in

Zaboravite na dijetu – ove promene su toliko male da ih nećete ni osetiti, a rezultate ćete obožavati

Uvek je teško odlučiti se na dijetu, jer odjednom, praktično preko noći, treba da se suočimo sa gomilom odricanja.

Foto: Shutterstock

Zbog toga je lakše da u život uvedemo male promene, koje nas ni na koji način ne remete i da razmišljamo na duže staze; nije važno samo skinuti višak od nekoliko kilograma, već i živeti zdravije, sa više energije i zadovoljnije.

Unošenje tečnosti nije mit, zaista deluje!

Na sve strane zatrpani smo informacijama o značaju hidratacije i to nije nimalo slučajno. Pokušajte da tokom dana popijete bar jedan litar vode, a drugi litar tečnosti neka budu čajevi i limunada.

Videćete, prvih dana, često ćete biti u toaletu, ali će se organizam brzo navići – smanjiće se oticanje, bićete pokretljiviji i lakši, a koža će vam biti lepša.

Foto: Shutterstock

Kafa da, ali bez mleka i šećera

Kafa sa mlekom je za mnoge omiljeni ritual, ali nažalost, ova kombinacija nikako ne odogvara našem telu. Pokušajte da kafu pijete bez mleka i šećera i nadutost će biti manja, a nećete unositi višak kalorija.

Obroci kao ciklus

Napravite svoj ritam obroka, odnosno periode dana kada jedite i one kada ne. Neka razmak među njima bude bar četiri sata, a između obroka – nema grickanja. Idealno je da imate doručak, ručak, večeru i dve užine.

Izbor namirnica je na vama uz samo nekoliko ograničenja: izbegavamo hleb za ručak i večeru, umesto slatkiša radije biramo voće, a ako baš želimo čokoladu, poješćemo crnu.

Foto: Shutterstock

Naravno, počastite sebe s vremena na vreme omiljenom poslasticom ukoliko je vaš ideal da skinete samo par kilograma. Ideja je da navikenemo telo na zdrave namirnice koje će koristiti kao gorivo, a ne da sebi uskratimo zadovoljstva.

Detoks

Ovo je važan deo zdrave rutine, a možete koristiti vodu sa limunom, zeleni čaj, vodu sa đumbirom i limunom… Bitno je samo da čaša ovog napitka bude prvo što ćete ujutru popiti.