in

VOĆE, POVRĆE I ŠETNJA PROTIV KORONE Dr Dragan Vasiljević dao preporuku za jačanje imuniteta

Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević je, uz redovne svakodnevne izveštaje o broju testitranih i procentu zaraženih korona virusom na teritoriji Šumadijskog okruga, počeo da daje i savete o ishrani koja podiže imunitet.

On je i nutricionista, pa je zato predložio način ponašanja koji, pored ostalih poznatih mera prevencije, može da pomogne u borbi protiv pandemije.

A pod stavkom „preporuke“ našlo se i sledeće:

„U sklopu pravilne ishrane, za jačanje imuniteta, potrebno je svaki dan uzimati makar 400 gr. povrća i 300 gr. voća. Voće uzimati za užine.

Od fizičkih aktivnosti potrebno je uvesti hodanje, minimum tri puta nedeljno (i češće neće da škodi, čak je poželjno), pola sata i duže (45 minuta, koliko ko ima vremena).

– Hodanje treba da bude umereno, da vam prija, da se oznojite. Rekreativno ne ulicama grada. Hodanje zbog rekreacije i zdravlja treba obavljati isključivo u prirodi, gde ima dosta zelenila (park, šuma, i slično) ili pored neke velike vode (reka, jezero, more…). Zašto? Zato što je u tim uslovima eksplozija kiseonika, negativnih jona i ozona što izuzetno pomaže u jačanju imuniteta – savetuje dr Vasiljević.

U svom prepoznatljivom stilu, sa parolom „Korona mora pasti!“, dr Vasiljević je u najnovijem izveštaju naveo da je u utorak testirano PCR metodom i Antigenskim testovima 874 lica, od kojih je pozitvno na kronu bilo 319, što je 36,5 odsto. Od toga je u Kragujevcu 230 novozaraženih, Aranđelovcu 28, Topoli 15,Rači 8,Kniću 17, Batočini 7 i Lapovu 14.