in

Ugledni turistički magazin odabrao – ovo su 10 mesta koje treba posetiti

Veliki planovi u vezi s putovanjima za mnoge su trenutno na “stend baju”, ali to ne znači da ne možemo da maštamo o destinacijama koje ćemo jednog dana obići.

Foto: Shutterstock

U tome nam može pomoći drugo izdanje knjige koju je izdao Lonely Planet – “Ultimate Travel List”, koja donosi 500 najboljih mesta na svetu koja treba videti i doživeti. Predstavljamo vam prvih deset.

10. Šetnja oko Anapurne, Nepal

U toj šetnji prolazite kroz zelena polja pirinča, pašnjake jakova, ali i snežni planinski prelaz Thorung La. Neki delovi su teški i na visokoj nadmorskoj visini, kao jezero Tiliko, ali s obzirom kakav odmor duše ovde možete doživeti – isplati se.

9. Salar de Ujuni, Bolivija

Salar de Ujuni je najveće “prirodno ogledalo” na svetu, osećate se kao da hodate kroz oblake. Posebna stvar se događa nakon kiše, kad voda na slanom jezeru stvara iluziju stakla u kojem se ogleda nebo, a kad nema padavina površina je išarana neobičnim oblicima…

8. Angkor hramovi, Kambodža

Čudesni hramovi okruženi džunglom koji se nalaze na popisu UNESCO baštine. Angkor Vat, najpoznatiji kompleks hramova, predstavlja zapravo planinu Meru, na kojoj “žive” hinduistički bogovi.

7. Iguazu vodopadi, Brazil – Argentina

Vodopadi koji dele Brazil i Argentinu, sastoje se od 275 slapova, a najviši, poznat i kao Đavolje grlo, dubok je 80 metara.

6. Bledsko jezero, Slovenija

U vrhu liste našlo se i jezero u našem komšiluku, sa zelenim ostrvcetom na kojem je smeštena crkva. U crkvu su nekad dolazili hodočasnici, a u 19. veku tu su odmarali članovi kraljevske porodice.

5. Nacionalni park Jeloustoun, SAD

Nacionalni park Jeloustoun je najveće geotermalno područje na planeti. Gejziri, aktivnih je preko 500, ali i mnoštvo divljih životinja kao što su bizoni, vukovi i grizliji, samo su deo uzbudljive atmosfere ovog mesta.

4. Okavanga delta, Bocvana

Reka koja teče u pustinju, jedinstveni je prirodni fenomen u čijoj su oblasti smeštena najdragocenija prirodna staništa Bocvane. Jedna je od top safari destinacija. Može da se obilazi čamcima, ali i tradicionalnim brodovima poznatim kao „mokoro“.

3. Nacionalni park Uluru Kata Tjuta, Australija

Sveto mesto za narod Anangu, koji veruje da ovde obitavaju duhovi njihovih predaka, ali možete da naiđete i na koalu, dinga…

2. Ostrvo Galapagos, Ekvador

San zaljubljenika u prirodu i svih eko putnika, Galapagos je dom nekih od najneobičnijih bića na svetu, uključujući iguane, kornjače, pingvine…

1. Petra, Jordan

Nekad napušteni grad u steni, koji je bio zaboravljen hiljadu godina, savršeno mesto za avanturiste koji žele da posete unikatnu destinaciju.