in

SAD aktivno podržavaju reforme i proces evropskih integracija

Foto: prtscr

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri danas je u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Jokismović izrazio podršku Srbiji u sprovođenju strateških planova i aktivnosti na putu ka članstvu u EU i dodao da će vlada SAD investiranjem u infrastrukturne projekte doprineti snažnom ekonomskom povezivanju Zapadnog Balkana.

U razgovoru je zajednički ocenjeno da sve aktivnosti usmerene na postizanje političke i ekonomske unutrašnje stabilnosti, značajno doprinose da Srbija postane najatraktivnija zemlja za investicije u regionu, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnu s medijima.

Joksimović i Godfri razgovarali su o procesu pristupanja Srbije EU, pitanjima bilateralne i regionalne saradnje, a pre svega o realizaciji američke razvojne podrške reformama u Srbiji.

Takođe je bilo reči o koordinaciji projekata koje u Srbiji finansiraju brojni međunarodni i bilateralni donatori sa onima u koje će se uključiti američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC), koja se od nedavno etablirala u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Joksimović je upoznala američkog ambasadora sa prioritetima vlade kada je reč o evropskom putu Srbije, pre svega u kontekstu planova za ubrzanje sprovođenja sveobuhvatnih reformi na tom putu.

“U toku pandemije, ekonomska stabilnost i dalji privredni rast važan su zadatak koji Srbija sprovodi i čemu stremimo, jer smo svesni činjenice da samo snažna tržišna ekonomija može da građanima olakša ovu globalnu krizu”, rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da će “prioritet biti i unapređenje vladavine prava, bolji rad javne uprave i jačanje lokalnih samouprava” – sve ono na čemu Srbija partnerski radi i što sprovodi uz značajnu pomoć vlade SAD.

Uz zahvalnost na podršci koju su SAD do sada pružile Srbiji u borbi protiv kovid-19, Joksimović je istakla značaj projekata kojima se finansira reforma pravosuđa i efikasnost sudstva, zatim unapređenje regulatornog okvira u medijskoj sferi, podrška privrednim subjektima da budu konkurentniji na tržištu, ženskom preduzetništvu, kao i poboljšanju energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.