in

REKORDNA POTROŠNJA VAKCINE, POTROŠENO ČAK 244.000 DOZA! Darija Kisić poručuje: To je najbolji i najefikasniji način da se zaštitite od gripa!

Printscreen You Tube

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević kaže da vakcina ima dovoljno na svim vakcinalnim punktovima i da će u kontinuitetu biti nabavljane dodatne količine cepiva inostranih proizvođača.

Ona je navela da je posle više godina INstitut Torlak proizveo domaću vakcinu, čija se isporuka očekuje za desetak dana.

– To je najveća zainteresovanost za imunizaciju i najveća potrošnja vakcina protiv sezonskog gripa u ovom veku u našoj zemlji. To je najbolji i najefikasniji način da se zaštitite od gripa – rekla je Kisić Tepavčević za Tanjug.

printscreen RTV Pink

Pojašnjava da predstoji sezona respiratornih infekcija i da je važno je da se građani zaštite od gripa, jer sezonski grip može biti teško oboljenje. Procenjuje se da grip godišnje u svetu odnese između 250.000 i 500.000 života.

– Vakcinacija je posebno važna ove godine kada je u cirkulaciji virus korona, te istovremena infekcija dva virusa može povećati rizik za komplikacije – pojasnila je naša sagovornica.

Kisić Tepavčević podseća da je u poslednje dve godine povećano interesovanje građana za vakcinaciju i prepoznat je veliki značaj tog vida prevencije.

– Pre pandemije smo predvideli dodatne doze vakcina, za oko 50.000 doza više nego prethodne sezone. U postupku javne nabavke nabavljeno je 344.00 doza vakcina – navela je ona.

Posebno je važno da se od gripa zaštite hronični bolesnici, stariji od 65 godina, osobe koje imaju imuna oboljenja, kardiovaskularni bolesnici, pacijenti sa poremećaj metabolizma, sa bubrežnom insuficijencijom.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0