in

Raspustićemo Nacionalno kordinaciono telo (NKT)

Foto: PrtScn

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić najavio je da će raspustiti Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije.

On je za nemački radio Dojče Vele rekao da će NKT biti ukinut, ali da je u planu formiranje dva stručna tela: saveta i komisije za kontrolu zarazne bolesti.

“Savet će biti formiran pri vladi, i vlada će na osnovu preporuka saveta donositi plan daljih mera. Dakle, Savet će preuzeti funkciju NKT, a predloge mera će donositi u saradnji s komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja”, rekao je Krivokapić.

On je objasnio da će mere prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati predlog mera saveta.

Na pitanje kako će obezbediti da građani poštuju mere kada ih sada ignorišu, Krivokapić je ponovio da će i oni biti uključeni u ocenjivanje mera.

“Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepoverenja, došlo je vreme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i da žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše i zdravlje najbližih”, poručio je Krivokapić.

Budući premijer je, međutim, i sam kršio mere. Tokom sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici nije nosio masku, a prethodno se pričešćivao na Cetinju, i pored upornih apela lekara da je pričešće istom kašičicom ozbiljna pretnja u ovom trenutku.

Krivokapić se zbog maske javno izvinio ali i rekao da ko je istinski vernik ne može da se zarazi korona virusom.

Na pitanje kako će natenatera upravo vernike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da poštuju mere Krivokapić je rekao da cilj nove strategije jeste postizanje poverenja građana u institucije, koje je delovanjem prethodne političke garniture dovedeno u pitanje.

“Njihovo, uskopartijski motivisano, selektivno delovanje doprinelo je da su građani, bez obzira na političku pripadnost, počeli da preispituju svaku njihovu odluku. Nažalost, smrt mitropolita bio je neželjeni događaj koji je imao ogromnu emocionalnu i empatijsku težinu. Desio se iznenada i nije dao dovoljno prostora i vremena da se sve organizuje po preporukama koje je i sama crkva tražila od vernika. Nadam se da više nećemo imati takvih trenutaka”, kazao je Krivokapić.

Mitropolit Amfilohije je umro od posledica koronavirusa.