in

Priroda najbolje čisti – isprobajte ove cake i više nikada nećete kupovati kućnu hemiju

Umorni ste od kupovanja raznih sredstava za čišćenje kuće? Isprobajte ova sredstva za čišćenje i bićete fascinirani!

Foto: Shutterstock

Kečap i beli hleb

Koristite hleb da očistite slike (ulje na platnu). Nežno pritiskajte parče belog hleba preko slike pa ćete tako očistiti prašinu. Kečap će vam pomoći da očistite sve bakarne i mesingane predmete. Istrljajte predmete kečapom, a njihov prirodni sjaj trebao da se vrati u roku od minute. Isperite toplom vodom.

Ovsena kaša

Pasta od ovsene kaše i tople vode će vam pomoći da operete jako zaprljane ruke. Na kraju dobro isperite hladnom vodom.

Pirinač

Pirinčem možete očistiti unutrašnjost vaze ili boce sa uskim grlom. Potrebno je da dodate vodu (do pola) i kašiku pirinča. Stavite ruku preko otvora (ako je u pitanju vaza), dobro protresite par puta i isperite.

Foto: Shutterstock

Čaj

Čaj će vam pomoći da očistite zarđali alat. Skuvajte par litara jakog, crnog čaja pa ga ostavite da se ohladi. Sipajte ga u kantu i potopite alat. Ostavite da odstoji par sati. Obrišite alat suvom krpom. PS: Nosite gumene rukavice, inače će vam se ruke ofarbati.

Glicerin

On je odlično sredstvo za čišćenje mrlja od voska sa svećnjaka. Skinite što je više moguće voska, a zatim natopite tufer glicerinom i njime čistite dok mrlja skroz ne nestane.

Gazirani sok i hidrogen peroksid

Sudoper ćete najbrže očistiti gaziranim sokom (za najbolje rezultate koristite Schweppes tonic). Natopite krpu sokom i izribajte sudoper. Nakon toga obrišite suvom krpom. Hidrogen peroksid je najbolje sredstvo za dezinfekciju tastature. Natopite štapić za čišćenje uha i njime čistite tastaturu.

Foto: Shutterstock

Gustin

Pospite gustin preko masnih mrlja na tepihu i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga usisajte. 

Izopropanol

Obrišite trajne mrlje od markera korištenjem izopropanola ili bilo kojeg drugog 70%-tnog alkohola. Nanesite alkohol na vatu i pređite preko mrlje.