in

Veliki dan za MLADE DAME: FUDBALERKE će zarađivaće isto koliko i MUŠKARCI, ovo je istorijska odluka!

Odluka o izjednačavanju plata za timove doneta je nakon konsultacija sa kapitenima. Naknade za utakmice reprezentacije biće na istom nivou . Plate igračica će se smanjiti, dok će FAI pokriti razliku u naknadama koje se plaćaju ženskoj reprezentaciji.

– Ako pitate bilo koju od djevojaka, otkrićete da nijedna od njih ne želi da bude plaćena da igra za svoju zemlju. Reč je o paritetu, godinama je jedna grupa plaćala, a druga nije – rekao je Roče. A odluka FAI pokazuje da im je stalo i da žele da poboljšaju standard ženskog fudbala.

Devojke protestuju zbog nejednakog tretmana na terenu

Pre četiri godine ženski tim Irske protestovao je protiv nejednakog tretmana FAI -a, a pretile su i štrajkom, što je dovelo u pitanje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

Tačno 2017. igračice su bile besne jer su morale da se presvuku u javnom toaletu na putu do utakmice i osećali su da ih tretiraju kao „građane pete klase“.

Odnosi između ženske reprezentacije i Fudbalskog saveza od tada su se značajno poboljšali, a o dogovoru u ponedeljak pregovarali su šef FAI -a Džonatan Hill i savetnik igrača Kiaran Medlar.

– Nismo bili sigurni kako će javnost shvatiti štrajk. Mislili smo da će drugi pomisliti da tražimo previše – priseća se 32-godišnja fudbalerka. – Razlika između 2008. i danas je ogromna. Tada je igranje za svoju zemlju smatrano privilegijom. 

– Želimo da mlade devojke znaju da će se prema njima postupati isto kao prema muškarcima – dodaje Džonatan.

SRPSKI naučnik Stefan Unić je mladić iz Trstenika za koga će svet tek da čuje!