in

Rekao mi je “Silvana i Mira su poginule, ona je bila u ŠESTOM mesecu trudnoće”: Jeziva ispovest Dine, druge pevačicine sestre

Legendarna pevačica narodne muzike, Silvana Armenulić, tragično je nastradala u saobraćajnoj nesreći pre više od četiri decenije, a iza sebe je, među najbližim članovima porodice, ostavila ćerku Gordanu, ali i sestru Dinu.

Čuvena pevačica Silvana Armenulić rođena je 18. maja 1939. godine, a njeno pravo ime je Zilha Barjaktarević. Silvana je bila četvrto dete od njih trinaestoro u porodici, ona je svoj život skončala teškom saobraćajnom nesrećom 1976. godine u oktobru. 

Silvana je svoju karijeru započela vrlo mlada, a preko noći postala je jedna od najvećih pevačica jugoslovenskog vremena. Svi su voleli Silvanin glas i stas, tamo gde se ona pojavila, uvek je bilo muzike, slavlja i veselja do ranih jutarnjih sati. Zvali su je i kraljicom kafanskog provoda, a hit ,,Šta će mi život bez tebe dragi”, koju je lično za nju napravio Toma Zdravković vinuo je u nebesa. 

U 38. godini, kada je bila na vrhuncu svoje neverovatne slave, Silvana je izgubila život na mistralnom putu Beograd – Niš. Tada se pričalo da je ona trebala da krene na američku turnuju sa Tomom, o čemu su dugu maštali i sanjali dok su bili zajedno. Sa Silvanom u kolima bili su i Miodrag Jašarević i njena sestra Mirjana Barjaktarević, koja je tada bila u šestom mesecu trudnoće. 

Njihova treća sestra Dina Bajraktarevic Nikolić te kobne noći izgubila je svoje najmilije, ali i dan danas čuva uspomenu na sestre za koje je bila veoma vezana.

Bile smo mnogo povezane, Mirjana, Silvana i ja. Posebno poslednjih dana bile smo nerazdvojne. Ona je bila sasvim druga osoba kada je sa nama sestrama, familijom, nego kakva je kada se pojavi pred publikom”, pričala je svojevremeno za sestra Silvane Armenulić, Dina Bajraktarević Nikolić, koja već godinama živi u Danskoj.

Kroz pesmu Silvana je znala da otpeva šta joj se dešava u životu. Emocije su krasile njenu dušu koju je čistila suzama.

– Bila je mnogo emotivna, prisnija, otvorenija sa nama sestrama. Pričala nam je svoje želje, ono šta oseća… Jedna drugoj smo bile sve. Znale smo sve ono što proživljava jedna od nas. Iako sam od nje mlađa 14 godina, znala sam. Pričala mi je. Nas je bilo trinaestoro u familiji”, ispričala je Dina svojevremeno i dodala:

– Mnogo puta je znala da zaplače kada smo same, kada nikog drugog nema. Govorila je: ‘Šta će mi sve ovo kada sam na sceni, vidim svi me žele, aplaudiraju, a kada sednem u auto, ja sam sama. Idem kući i tamo sam sama’. Znala je kada dođe sa koncerta tužna, zove nas. Mira i ja uzmemo taksi i dođemo da budemo sa njom. Znale smo da osvanemo pričajući, da je tešimo – ispričala je Dina.

Printscreen/Youtube

 

– Taj osećaj nikada u životu ne mogu da zaboravim. Pre nego što sam čula da su one poginule, nazvao me Boki Milošević da me pita šta radim. Rekla sam u mu da čekam da se Mira vrati pošto sam sa njom živela u stanu na Karaburmi. “Čekam da je Silvana doveze”. Pošto je ukapirao da ne znam, rekao je: ‘Okej, aj ćao’. Posle njega me je zvao Hoki i isto mu ponovim… Međutim, posle 15-20 minuta zove me brat iz Doboja i s druge strane slušalice čujem vrisak. Pitam: ‘Šta se desilo, šta vam je?’ Brat mi kaže: ‘Ti nisi čula!?’ ,’Šta?’, upitah ja, a on mi kaže da su Silvana i Mira poginule. Samo sam vrisnula. Celu zgradu sam probudila jer je to bilo negde posle ponoći. Svi su dotrčali da me vide i pitaju zašto sam vrisnula. Kada su čuli, to je bio šok. Inače, ja sam trebala da idem sa njima u Požarevac, ali sam ostala da gledam film ‘Let iznad kukavičjeg gnezda’. Rekla sam im: ‘Ne mogu sada, ići ću drugi put’. Non-stop sam išla sa njima. Eto, izbegla sam smrt. Inače, pre nego što će krenuti njih dve, Mira se vratila sa drugog na naš treći sprat gde smo živele da me poljubi. Posle mi je to prošlo kroz glavu, kao da je osetila nešto. Izljubila me je kao nikad pre toga. Sećam se da me je u jednom trenutku te noći stomak toliko zaboleo da je komšinica koja je tada bila u stanu pored mene, htela da zove Hitnu. Grčevi su bili jaki. Kasnije sam saznala da su u to vreme one imale udes. Kao da sam predosetila – emotivno je jednom prilikom rekla Dina.

Smrt sestara teško je pao porodici Bajraktarević.

– Mama je umrla i nikada njihovu smrt nije prebolela. Mama se radovala kada čuje njih dve na TV-u. Puštala je njihove pesme. Često i mi sada kući pustimo video-zapise, moji sinovi posebno. Oni vole i svaku njenu pesmu znaju, a mene najviše gane ‘Zaplakaće stara majka’. Silvana je tražila delić sebe u svakoj pesmi. Nije mogla da otpeva dušom ono što ne oseća. U svemu je išla srcem – rekla je tada Dina, koja neodoljivo podseća na sestru.

– Ličimo ona i ja. Kada sam pevala, pa se pojavim na pozornici, svi mi aplaudiraju po 15 minuta. Pronalazili su nju u meni. Nema grada u Jugoslaviji koji je nije žalio, koji nije tugovao za Silvanom – zaključuje ona svojevremeno Dina.

Gruzijski Tarzan osvojio bronzu za Srbiju: Evo ko je rvač Zurab Datunašvili čiji Instagram profil upravo gledaju sve žene u Srbiji!

Zatekla je UPLAKANU majku i POLICIJU: Nakon što joj je OPLJAČKAO stan, Milena Dravić ga je pogledala u oči i ovako odreagovala