in

Preminula jedna od najlepših svetskih MODELA: Otkriven je i UZROK smrti Tatjane, a simptome mora da zna svaka žena

Tatjana Patic, supermodel koja je bila član slavne petorke sa Naomi Kembel, Sindi Kraford, Lindom Evanđelistom i Kristi Tarlington, umrla je u 57. godini, a uzrok smrti je rak dojke.

Ova činjenica je poražavajuća s obzirom da se, otkriven u ranoj fazi ovaj oblik raka uspešno leči. Zbog toga svaka žena na svetu mora da zna za simptome ove opake bolesti kako bi ih na vreme prepoznala, otkrila i izlečila.

 

 

Kvržica u dojci

Kvržica u dojci, ponekad mala kao grašak, najčešći je rani znak raka dojke. Međutim, većina kvržica na dojkama nije rak. Ako se ipak locira može da znači da možda imate nekanceroznu cistu dojke – kvržicu ispunjenu tečnošću ili fibrocistično stanje. Kancerogene kvržice su verovatnije bezbolne i sa nepravilnim ivicama. Ponekad mogu da budu „meke, okrugle, nežne ili čak bolne“. Kvržica pod pazuhom takođe može da bude znak za zabrinutost, piše Eklinika.

Promene u izgledu dojke

Neke promene na dojkama su prirodne i mogu da se jave zbog promena u težini, zbog starenja, u periodu menstruacije, menopauze ili tokom trudnoće. Hormonski lekovi, poput pilula za kontrolu rađanja ili hormonske terapije u menopauzi, mogu da učine grudi gušćim i čvršćim. Ponekad, ako žena ima rak dojke, može da primeti druge promene pre nego što oseti kvržicu. Oblici raka dojke, kao što je agresivni inflamatorni karcinom dojke, može da se pojavi bez grudvica. Rane promene izgleda dojke, koje bi mogle da signaliziraju da se razvija rak dojke su:

 • Oticanje cele ili dela dojke – udubljenje (kada koža izgleda kao kora pomorandže) tipični je simptom upaljenog raka dojke
 • Promene na koži kao što su suvoća, debljina ili ljuštenje
 • Udubljenje na koži koje ne nestaje kada skinete grudnjak
 • Nagle promene u boji i obliku bradavice
 • Druge promene oblika i veličine neobjašnjive prirodnim uzrocima ili uzrocima koji imaju veze sa lekovima.
 • Promene na bradavicama

 

Bradavica ili područje bradavica takođe može da bude zahvaćeno rakom dojke. Promene bradavica, koje mogu da budu simptom raka dojke su:

 • Preokrenuta bradavica ili bradavica koja se okreće ka unutra, s tim što ovo može da bude i prirodna promena
 • Promene na koži u predelu bradavica – crvenilo, suvoća, stvaranje pokorice ili perutanje
 • Iscedak, koji nije majčino mleko, kao što je krv. Ova pojava može da bude izazvana i pilulama za kontrolu rađanja, lekovima i infekcijama
 • Bol
 • Zadebljanje dojke ili bol

 

Dojka može da postane deblja, punija, kao i da se u njoj, delimično ili u celini, oseća bol. Oba simptoma su često znaci manje ozbiljnog stanja – pilule za kontrolu rađanja mogu da učine grudi gušćim, a fibroza (uobičajeno stanje koje uzrokuje kvržice u dojci) može da izazove bol, posebno tokom perioda menstruacije.

O Tatjani Patic

Patic je postala poznata nakon što je glumila u kultnom spotu Džordža Majkla za pesmu “Freedom”, a svojevremeno je bila proglašena za najlepšu ženu na svetu.

Često su je nazivali i “najmisterioznijim supermodelom”, jer se davno povukla iz medija i rešila da okrene leđa manekenskim danima.

Do te mere prezrela je svoju blistavu prošlost da je odbila da se pojavi u dokumentarcu koji se snima o slavi i uspehu originalnih supermodela. Ostale četiri dame prihvatile su učešće u dokumentarnom filmu.

 

 

Tatjana je rođena u Nemačkoj, a odrasla je u Švedskoj. Manekenstvom je počela da se bavi sa 17 godina, a ubrzo nakon toga preselila se u Njujork. Njena vitka, visoka figura i lepo lice očarali su modni svet, a postala je poznata po tome što može da izgleda drugačije “pod svakim svetlom” i na svakom snimanju.

Kolika je senzacija bila tokom 90-ih najbolje svedoči činjenica da je krasila preko 200 naslovnih strana različitih prestižnih magazina, a najupečatljivija je iz britanskog Voga iz januara 1990. godine gde je fotografiju radio Piter Lindberg.

Nakon udaje za Džejsona Džonsona povukla se iz sveta mode i posvetila odgajanju sina Džonasa, a o njenom privatnom životu gotovo da se ništa nije znalo.

– Nisam želela da dam sina dadilji. To sam izabrala. Svi imamo različite prioritete i to je bio moj. Nisam želela da budem u avionu svaki dan – rekla je svojevremeno bivša manekenka.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO