in

Preminula je SLAVNA glumica, BOGINJA seksepila: Ljubavnik je napravio TAJNE stepenice koje su vodile do njenog stana, posle 10 godina je ŠUTNUO

Vest o njenoj smrti preneo je pisac i reditelj Valter Veltroni u ime njenoj dugogodi[njeg partnera Roberta Rusa.

Italijanska filmska ikona, Monika Viti, bila je najpoznatija po ulogama u filmovima Mikelanđela Antonionija, Luisa Bunjuela i Etore Skole.

– Roberto Ruso, njen partner svih ovih godina, traži od mene da saopštim da Monika Viti više nije tu. Radim to sa bolom, ljubavlju, žaljenjem – napisao je na Tviteru Vetroni.

Rođena je kao Marija Luiza Sisareli u Rimu, 3. novembra 1931. godine. Govorila je da je imala teško detinjstvo i da joj je odnos sa majkom bio veoma komplikovan. Iskustva iz detinjstva pratila su je tokom čitavog života, pa svoju porodicu nikada nije osnovala i bila veoma oprezna kome poklanja svoje srce.

U svet glume zakoračila je sa samo 14 godina.

Kad je Monika napunila 18 godina, njena porodica, braća i roditelji emigrirali su u Ameriku, a ona je ostala u Italiji i u nekom trenutku ubrzo nakon završetka rimske Nacionalne akademije dramske umetnosti 1953. godine, menja svoje ime u umetničko – Monika Viti.

Na početku njena karijera je išla sporo, obilazila je Nemačku sa pozorišnom trupom, a nešto kasnije dobila je i nekoliko uloga u manjim filmovima i serijama.

Tada već poznati režiser, Mikelanđelo Antonioni je 1957. godine pozvao mladu Moniku da sinhronizuje glas u njegovom sledećem projektu. To je bio film “Krik”. Brzo su uplovili i u ljubavnu vezu. 

Početkom šezdesetih režiser Mikelanđelo Antonioni snimio je četiri revolucionarna filma s glumicom Monikom Viti. Danas, svi filmovi ovog čuvenog italijanskog režisera imaju kultni status. A to ne bi dobio da nije bilo nje.

Monika Viti mu je bila muza i ljubavnica. Njihov odnos najviše podseća na odnos Žan-Luka Godara i Ane Karine, njihovih kolega iz Francuske. I premda je o Ani Karini dostupno mnoštvo materijala, čini se da o Moniki Viti nije objavljeno gotovo ništa. Pa, šta možemo o njoj da pronađemo kako bi pružili makar mali uvid u njen misteriozan život? Pa, bila je izuzetno svestrana glumica, podjednako vešta u igranju užurbanih uloga u kojima ju je Antonioni bacio i kasnije njene uloge u komedijama.

Zajedno su snimili su jedan od njegovih najvećih filmova “Avantura”. Film je prikazan na Kanskom filmskom festivalu 1960. godine. Film je osvojio u narednih nekoliko meseci celu planetu i tada je proglašen drugim najvećim filmom ikada snimljenim.

Monika zaradom od “Avanture” kupuje stan u Rimu. Mikelanđelo se useljava u stan tačno iznad njenog, sa unutrašnjim stepenicama koje povezuju dva stana. Poput Ana Karine i Žan-Luka Godarda, Monika Viti i Mikelanđelo Antonioni takođe su ljubavnici – njihova veza je trajala celu deceniju. Navodno je njihovu vezu prekinuo on.

Monika Viti osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu 1961. godine.

Preminula je danas.

Ona je po muškarce bila FATALNA, a po nju HEROIN: Nestvarno lepa i NESREĆNA, pevala je kao SLAVUJ, divno i TUŽNO, kad je odlazila na drugi svet, ostavila je jednu poruku