in

Ona je šahovski velemajstor: Gruzijska ikona je zbog “SEKSIZMA” u seriji “Damin gambit” odlučila da TUŽI Netflix

Pošto je netačno portretisana u njihovoj seriji “Damin gambit”, Gaprindašvili (80) je rešila da podigne dosta prašine u vezi ove omaške. 

Slučaj se odnosi na deo u poslednjoj epizodi u kojem se kaže da Gaprindašvili, koja sada ima 80 godina, nikad nije igrala takmičarski šah protiv muškaraca. Dokumenti međutim pokazuju da je ona do 1968, godine na koju se epizoda odnosi, igrala protiv najmanje 59 muških šahista, piše “BBC”.

Netflix pak kaže da tužba nema “nikakvu vrednost”. Kompanija ističe da visoko ceni Gaprindašvili i njenu karijeru ali da će se žestoko braniti u tom slučaju.

Serija “Damin gambit” temelji se na delu iz 1983. Voltera Tervisa i fokusira se na fikcionalnu šahistkinju Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-Džoj. Serija je izašla prošle godine i postigla veliki uspeh.

– Jedina neobična stvar o njoj, zaista, jest njen pol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindašvili, ona je svetska prvakinja, ali nikad nije igrala protiv muškaraca – kaže komentatro, u oslednjoj epizodi, kada opisuje glavnu rolu, Harmon.

U tužbi se kaže da je “Netflix drsko i namerno lagao o dostignućima Gaprindašvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi “pojačao dramu” učinivši da izgleda da je fikcionalna junakinja uspela da učini nešto što nijedna žena nije, uključujući Gaprindašvili”.

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindašvili je počela da igra šah u dobi od 13 godina, postala ženska prvakinja sveta s 20 i prva žena koja je dobila titulu velemajstora, stoji u tužbi.

– Do 1968 se takmičila protiv najmanje 59 muških šahista, uključivo protiv velemajstora tog doba, na primer Borisa Spaskog, Dragoljuba Velimirovića i Bojana Kurajice – navodi se u tužbi.

Gaprindašvili koja danas živi u Tbilisiju traži pet miliona dolara odštete i uklanjanje sporne izjave da nikad nije igrala protiv muškaraca.

Ovo je bivša DEVOJKA Đokovića: Ćerka Zvezdine legende, a danas je svakodnevno gledamo na malim ekranima