in

Njena SMRT i dalje je MISTERIJA: Osvanula nikad viđena fotografija POKOJNE ćerke Eve Ras, glumica gleda u VOLJENE ni ne sluteći tragediju

Eva je bila dugo godina u braku sa Radomirom Stevićem Rasom i posle dugih šest godina su dobili ćerku kojoj su dali ime Kruna.

– Posle šest godina braka dobili smo ćerku Krunu, 9. januara 1969. Mi smo sve vreme hteli da imamo dete, ali sam ja gubila bebe. Jednom, baš kad sam imala spontani, snimala sam film “Čovek nije tica” u Boru. Pravo iz bolnice “Narodni front” sedam u kola i idem u borski rudnik, penjem se na dimnjak, vozim lokomotivu, a krvarim. Kruna je sa dve i po godine čitala titlove na televiziji. To je moja mama primetila i rekla nam. Nas dvoje u šoku, a ona gleda u nas i čeka šta ćemo mi reći. Ras joj kaže: “Čudimo se što znaš da čitaš”, a ona mu odgovori: “Ja znam i da pišem.” Pa kako to, pita je Ras. A ona mu kaže: “Pa vi znate, pa moram i ja da znam”, ha-ha-ha. Bila je odličan đak, obožavala je da ide u školu. Za vreme studiranja filmske režije dobila je stipendiju Francuske, jer je sa pet godina znala njihov jezik. Pitali su Gorana Paskaljevića zna li nekog ko bi studirao filmsku režiju kao gost-student u Parizu, i on se setio Krune, pa su je tako pozvali. Goran je bio očajan kad je Kruna preminula u Parizu. To je bilo strašno. Taj dan je trebalo da idem na premijeru u Suboticu i čekala sam kola da dođu po mene. Zvoni interfon, ja kažem da ću odmah sići dole, a oni odgovore: “Ne, mi ćemo doći kod vas.” Tri policajca su došla u moj stan i pitaju me da li je moja ćerka bila u Parizu, a ja kažem: “Pa ona je sada tamo”, a oni meni kao iz topa: “Pa ona je umrla!” Tako sam ja saznala. I, naravno, oni ništa ne znaju o tome, nego su me poslali da idem u Ministarstvo spoljnih poslova da mi oni kažu. Ali ni tamo ništa nisu znali. Pa su mi portiri rekli, onako, da me uteše valjda: “Ako niko ništa ne zna, možda je vaša ćerka i živa.” To me je nekako držalo u nadi da zaista jeste. Na kraju su mi u policiji u Ljermontovljevoj rekli da je umrla, posle tri dana. Bio je to 3. jul 1993. Jedva sam uspela, uz pomoć ministra spoljnih poslova i još nekih ljudi, da deportujem Krunino telo i da je ovde sahranimo. Uz kovčeg smo dobili i nalaz obdukcije, francuska policija ništa nije otkrila i zapisali su da je umrla prirodnom smrću. Ja sam kasnije pričala nekim mojim kumovima da se ona tamo u Parizu možda upetljala u neke mračne stvari, politiku, i da je zato francuska policija napisala onako u izveštaju. Onda mi je moj kum Milenko Vučetić, pisac, rekao da pričam radnju kao iz filma “Nikita” i da to nema veze sa realnošću. Ne znam, tako je Bog hteo – ispričala je za Kurir neutešna glumica, kojoj je Kruna ostavila zauvek ožiljak na srcu.

A danas je na društvenim mrežama isplivala slika Evina ćerke Krune iz 1982. godine.

 

 

– Eva Ras sa porodicom (1982). Jedna od retkih fotografija na kojima se može videti kako je izgledala tragično preminula kćerka slavne glumice. Njen suprug Radomir Stević Ras preminuo je 22. novembra 1982. godine, a devet godina kasnije Eva je ostala i bez ćerke. Kruna je studirala u Parizu, a njena smrt nastupila je iznenada i danas je obavijena velom misterije – stoji u opisu ispod slike.

Moja tužna GRLICE: Neutešni Željko Samardžić se dirljivom porukom oprostio od Marine