in

Humanost na delu: Tea Tairović u saradnji sa Alo! obradovala mališane iz Sremske Kamenice i porodicu iz Opova

„Nemojte se truditi da samo vi budete dobri, već da i svet što ga iza sebe ostavljate postane dobar“, govorio je nemački pisac Bertold Breht, a Tea Tairović dala je svoj doprinos boljem svetu. 

Jedna od najpopularnijih mladih pevačica je u saradnji sa Alo! novinama rešila da tokom božićnih praznika obraduje humanitarnom donacijom mališane iz dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici i porodicu Gasenberger sa sedmoro dece iz Opova u Banatu.

Zbog toga se ekipa Alo! s Teom uputila najpre  put Sremske Kamenice, nadomak Novog Sada, gde su je sa nestrpljenjem čekali štićenici Dečjeg sela.

A kako to običaji nalažu, direktor Mirko Jankelić dočekao je Tairovićevu na vratima ustanove i sproveo je kroz kratki istorijat Dečjeg sela, koje je trenutno dom za stotinu dece i mladih, među kojima je i 15 studenata.

Alo/Dejan Briza

 

 

Nakon toga, Tea je izrazila želju da se upozna s mališanima, koji su je s nestrpljenjem čekali u svečanoj sali. Aplauz, oduševljenje i iskreni dečji smeh oduševili su Teu, a jedno pitanje umesto dobrodošlice ju je nasmejalo.

– Da li si ti stvarno ona prava Tea koja peva „Dva i dva“ – uglas su je pitali oduševljeni mališani, a Tea je potvrdno odgovorila.

– Čula sam da je neko od vas izostao iz škole i da sada treba da vam napišem izostanak. Je li to tačno? – našalila se Tea, a pitanja koja su mališani imali za nju samo su se nizala.

Alo/Dejan Briza

 

 

– Šta treba da se uradi da bi se neko bavio pevanjem? – upitao je jedan mališan Teu.

– Potrebno je mnogo vežbe, vera u sebe, ali i strpljenje. Morate da gradite svoj put, a u jednom trenutku ćete doći do uspeha. Biće i padova, i tako sve ukrug. Tako je sve u životu, pa i u pevanju – rekla je Tea, i obećala mališanima da će ih i naredne godine ponovo posetiti. Na rastanku, deca su za uspomenu dobila i zajedničku fotografiju s mladom pevačicom.

Gasenbergovi obožavaju Teu

Alo/Dejan Briza

 

 

Nakon dirljivog rastanka s mališanima iz Dečjeg sela, sa Teom smo se uputili kod porodice Gasenberger iz Opova, koji imaju sedmoro dece, a za koje je pevačica spremila donaciju. Oni su je takođe dočekali u veseloj prazničnoj atmosferi, s okićenom jelkom i ukusnim slatkim đakonijama na stolu.

 

Alo/Dejan Briza

 

– Nikad nisam videla ovako veliku porodicu i mogu reći iskreno da vam malo i zavidim, pošto sam ja jedinica. Nadam da ću imati troje dece, ali ako se desi da ih bude i više, volela bih i to. Mnogo je lepo videti ovoliku porodicu i lepo vaspitanu decu. Lepo vaspitanje je najvažnije. Samo vas rad i dobri maniri mogu dovesti do vrha –  rekla je Tea, kojoj nije silazio osmeh s lica dok je razgovarala s Natašom Gasenberger, koja je rodila sedmoro.

– Deca su bila uzbuđena kada su čula da će Tea doći kod nas. Svi smo bili oduševljeni, naročito deca koja vole njenu muziku i slušaju je svakodnevno. Porodica nije mogla da sakrije uzbuđenje i emocije – rekla je Nataša Gasenberger, i otkrila koliko joj je bilo teško da podiže sedmoro dece.

 

 

Gasenbergerovi su poručili Tei da su vrata njihovog porodičnog doma za nju uvek otvorena i da će zauvek biti dobrodošla gošća.

– Srce mi je puno i nema lepšeg osećaja od toga kada usrećite nekoga. Moram reći da su i mene usrećila deca iz Dečjeg sela i porodica koju smo posetili, i zahvalna sam što mi posao koji volim omogućava da pomognem drugima – poručila je na kraju Tea.

 

Jovanka Broz mecena Dečjeg sela 

Dečje selo je ustanova socijalne zaštite za decu bez roditeljskog staranja, koju je pre 47 godina osnovala međunarodna organizacija SOS – Kinderdorf sa sedištem u Austriji.

– Tadašnji sekretar za socijalnu politiku, dr Milorad Pavlović je izgradio dečje selo. U to su bili uključeni eminentni ljudi tog doba, a jedna od mecena sela je bila i Jovanka Broz. Trenutno je tu smešteno stotinu dece i mladih iz cele Srbije, uzrasta od četiri do 24 godine, koji imaju mogućnost boravka sve dok ne završe školovanje. Iako je Dečje selo državna ustanova, potrebno je obezbediti sredstva i za vannastavne aktivnosti, pa je uvek dobrodošla pomoć sponzora, donatora i dobrotvora. Cilj sela je da se štićenici kad odrastu osamostale i postanu funkcionalni članovi društva, ali i da im tokom boravka omoguće srećno detinjstvo – rekao je direktor Jankelić.

Asocijacija mama Srbije

Udruženje Asocijacija mama Srbije, čiji je osnovač „Alo Media System“, bavi se unapređenjem položaja i kvaliteta života majki u Srbiji. Osim brojnih humanitarnih akcija, udruženje je prošle godine, u saradnji sa portalom Najžena pokrenuo serijal „Naj mama“ zahvaljujući kojoj je priča mame heroja Nataše Gasenberg iz Opova stigla i do Tee.

 Štrudla za ispraćaj

Alo/Dejan Briza

 

 

Porodica Gasenberg nije želela Teu da isprati praznih ruku, pa joj je Nataša spakovala domaću štrudlu za put.

– Gasenbergovi su me veoma usrećili, a biću veoma srećna i večeras kada budem jela štrudlu. Ako dobijem salo na stomaku, znaćete od čega je – našalila se Tea na kraju.

Jankelić: Uključeni smo u živote dece

Alo/Dejan Briza

 

Tea nije krila da je susret s decom u Sremskoj Kamenici veoma pozitivno uticao na nju, a direktor Mirko Jankelić istakao je da su veze koje nastaju u Dečjem selu neraskidive.

– Briga o deci se ne okončava kada prođe radno vreme zaposlenih vaspitača, negovatelja i stručnih radnika. Svi smo mi edukovani i imamo godine iskustva da prepoznamo kako pravilno izraziti empatiju, ali nemoguće je izbeći trajne emocije i s mnogima ostvarujemo i dalje kontakte, čujemo se i uključeni smo u njihove živote. Iz tog razloga mnoga deca nose pozitivna iskustva i doživljavaju selo kao svoj dom – rekao je Jankelić.