in

“Čovek čoveku preti, a zlo raste”: Ovo je poslednja poruka Isidore Sekulić mladim generacijama!

Rođena je 16. februara 1877. godine u podnožju Titelskog brega, u bačkom selu Mošorinu kod Titela. Smatrali su je najmudrijom Srpkinjom, a bila je i prva žena član SANU.

Znamo da je život provela skoro u tajnosti. Ostavila je važan trag u srpskoj književnost i prokrčila put mnogim mladim piscima.

– O Isidori Sekulić, sem nekoliko istinskih podataka, nema nijedne anegdote – zabeležio je Ljubiša Kozomara u tekstu povodom njene smrti. Isidora je dozvolila da njena književnost govori umesto nje.

Uoči svog osamdesetog rođendana se poslednji put pojavila u javnosti. Dve godine kasnije je preminula. Nije imala naslednika, pa je njena imovina pripala opštini Savski venac. Njene knjige, spisi, i neki lični predmeti su pripali Univerzitetskoj biblioteci. Među tim stvarima se našao i njen stari zidni sat koji i dalje otkucava tačno vreme.

Malo pre njene smrti je snimljena Isidorina poslednja poruka mladim generacijama. Evo šta je Isidora te 1958. godine mislila da je važno da poruči mladim ljudima:

– Vidim vojsku današnjih darovitih, radnih i kulture gladnih mladih ljudi. Čeka svet od njih službu, veliku službu, jer, eto, ustala je i luduje naoružana sila kakve još nije bilo. Kao nekada, pred Veliku seobu naroda, stoji i danas veliki nemir, velika preslaganja naroda i menjanja životnih metoda. Daljine su savladane, sve je sused i dodir, pa je pitanje zajednice užasan problem. Čovek čoveku preti. Moć treba da bude nadmoć, a nadmoć treba da bude nemoć onoga druga, ako ne, smrt onoga drugoga. Naučni progres na sve strane, a odnosi među ljudima, od same podozrivosti, prezira i zla. Čitaju se danas galaksije na nebu, Zemlja se odlično ispituje, a ne može se više izmišljati svet, nego se mora znati i svet i život – rekla je književnica i dodala:

– Međutim, zlo raste i raste. Vertikalne gluposti rastu, bombe su svugde spremne, a idu priče o zonama, o zonama neutralnosti, o zonama neatomskim, čak o zonama popuštanja. Velika mora biti vaša služba, mlade generacije, velika. Ponesite, iznesite ideju o zoni pameti, inače neće nikada nastati ni mirna koegzistencija, ni mirna koesencija. Mlad svet danas ne može se zanositi snovima o ličnim slavama i srećama. Ne sme upasti u grešku da traži nadmoć nad drugovima svojim. I narodnost, i moral, i profesija danas – to mora biti disciplina, a disciplina: to je odricanje, to je rad, to je služba!

Možete da čujete i audio zapis ovog mudrog govora, što je izuzetno zanimljivo pošto mnogi nikada nisu imali priliku da čuju glas Isidore Sekulić.

 

"Moj brat Adolf je uvek bio VOĐA": Ceo svet je ostao u ŠOKU kada je rođena sestra HITLERA iznela šokantne detalje iz privatnog života