in

VEOMA JE RETKO, ALI NE I NEMOGUĆE Dr Voja Perišić tvrdi da muškarci mogu da doje

Dr Perišić tvrdi da žene koje nisu rađale mogu da doje bebu, ali da to mogu uraditi i muškarci. On je u gostovanju na TV Prva izjavio da je za sve to glavni odgovor dobra hipofiza.

Doktor je istakao da je za decu i majke dojenje jako važno, a da do gubitka mleka često dolazi i zbog stresa koji imaju porodilje.

– Dva horomona koja žena luči, promaktin i oksitocin, u hipofizi i to je interesantan spoj. Kada je beba na dojci signal ide na hipofizu i mozak tada luči dva hormona. To je toliko snažno dejstvo, što je dokaz da veličina grudi ne deluje na proizvodnju količine mleka – rekao je on.

– Stres je glavni faktor da se količina mleka kod majki smanji – istakao je on.

Oba roditelja mogu da doje?

– Ja sam tokom studiranja od profesora dobio informaciju da je moguće da majka kada usvoji dete koje sisa, a prethodno nije rađala, može da ima mleko i podoji ga – naveo je on.

Obrazložio je da je za to zapravo odgovorno stimulisanje bradavice, te da to utiče na hipofizu, ali i da su takvi slučajevi veoma retki.

– Takođe, postoji situacija i da je otac stavljao dete na svoju dojku. Kada je mlečna žlezda, hipofiza dobra, dojenje je moguće, pa su sve krize koje na primer majke imaju sa mlekom prolazne – istakao je on.

Majčino mleko značajno i za odrasle

– U majčinom mleku postiju sekretorni imunoglobin, to je antitelo koje se nalazi u krvi, ali u mleku. U jednom mililtru majčinog mleka ima 100 puta više leukocita nego u krvi, a ti neutrofili i leukociti kada uđu kod odraslih i dece oni brane organizam, što je veoma moćno sredstvo u odbrani.

Zaključuje da odrasli ne bi trebalo da svakodnevno konzumiraju majčino mleko, ali da nije štetno ako ga i probaju.

Sudepača, Sukurdol , Kurlebala  i Kurajber: RODBINSKE VEZE u Srbiji i njihovi čudni nazivi, ko je ko ovde kome?