in

U Meksiku možete KUPITI ženu za kesu hrane: Na pijaci je birate kao PAPRIKU, a ova grupa devojaka je NAJSKUPLJA

U svakodnevnom životu, međutim, tradicija je i dalje živa, posebno u selima raštrkanim po teško dostupnim brdima južnog Meksika. U regionu La Montanja u državi Gerero, zakon o zabrani trgovine devojkama na snazi je od jeseni 2019. godine, ali zvaničnici nemaju načina da kontrolišu unutrašnjost Meksika, posebno pošto porodice u tajnosti prodaju svoje ćerke.

Najmlađe devojke su najskuplje, najspretnije u kućnim poslovima i najlepše. One mogu koštati i 100 hiljada. pezosa (oko 600.000 dinara). Ne može svako da priušti takvu “ženu”. Mlada pomoć u domaćinstvu može se dobiti i za zemlju, stoku ili drugu željenu robu. Ponekad su ulozi manji, kao np. – kesa pirinča.

Viridijana Gutierrez Sotelo, iz Opservatorio Ciudadano de Violencias u državi Gerero, godinama je dokumentovala feminicidio, odnosno brutalno ubistvo žena . seksualna eksploatacija, marginalizacija, diskriminacija i čitav niz nasilja nad ženama duž pacifičke obale.

– Putujem kroz sela i gradove, Kosta Čiku, Tierra Caliente, Sijeru, Ometepek, oko Akapulka – ponekad imam utisak da je deset od deset žena sa kojima razgovaram doživelo ili doživljava nasilje. Govorim o svakoj mogućoj varijaciji – ekonomskoj, fizičkoj, verbalnoj, seksualnoj, kod kuće, među komšijama, u školi, plus otmice, rasizam, seksističko obrazovanje, institucionalno nasilje, prodaja dece, prisiljavanje na rad, mačizam, kaže ona.

Viridijana objašnjava: – Sa moje tačke gledišta, jedan od Guerrerovih najvećih problema je visok procenat maloletnih trudnoća, nedostatak seksualnog obrazovanja, seksualno nasilje – silovanje, odbijanje da se izvrši legalni abortus, nedostatak pristupa legalnoj kontracepciji koja podriva osnovne ljudska prava, tretman žena od strane institucija osnovanih da bi olakšale njihovo blagostanje.

Shutterstock

 

Još jedan ozbiljan problem su tinejdžerske trudnoće koje su rezultat neznanja i ishitrenih veza. Posebno među tradicionalnim zajednicama, u provincijama. Tamo previše dece završava školovanje tokom osnovne škole. Statistički, više devojčica nego dečaka ostaje kod kuće da pomognu porodici, a uskoro i da osnuju svoju. Nepismenost je i dalje problem u Guerreru i statistički više pogađa žene. Neobrazovanost, nepoznavanje svojih prava, strah od institucija, krug je zatvoren.

Tema koja je Viridijani najvažnija, kako u njenom aktivističkom radu tako i u ličnom iskustvu, jeste seksualno nasilje nad decom i sve njegove posledice.

Viridiana objašnjava ljudima da za seksualnu eksploataciju maloletnika treba da budu zatvoreni, a ne novčano obeštećeni, što je rešenje koje se nalazi u selima (za nekoliko, desetina hiljada pezosa). Jer ko će brinuti o dečjoj psihi? Može li se popraviti za nekoliko penija?

Slična zapažanja iznosi i Luz Rosa Ernandez iz internata u gradu Oahaka. Po njenom mišljenju, oko 30 odsto. deca iz ruralnih sredina mogu doživeti seksualno nasilje. Ne postoji obrazovanje o seksualnosti. Neki ljudi i dalje veruju da deca dolaze iz dodira. Majke ubeđuju ćerke da je menstruacija izazvana kontaktom sa muškarcima. Neznanje je najgori neprijatelj kojeg treba pobediti.

BONUS VIDEO