in

Svi znaju za “mameće” grupe na internetu: Evo oko čega se žene u Srbiji najviše “kolju” na društvenim mrežama

Najveći procenat majki svom detetu želi sve najbolje. Iako se majke često oslanjaju na sopstveni instikt, neke spas i rešenja traže u nauci, a nekima je od presudnog značaja tuđe iskustvo. Kako god, gotovo da nema majke koja se bar jednom nije obrela u nekoj, takozvanoj mamećoj grupi. 

Iako su ove grupe prvobitno nastale da bi majke međusobno delile svoja iskustva, vrlo brzo su postale bojno polje i mesto gde se ispoljavaju frustracije i nameće isključivo sopstveno mišljenje. Ovo su neke teme oko kojih se mame najčešće spore.

1. Dojenje/Nedojenje

Iako Svetska zdravstvena organizacija stalno radi na promociji dojenja, čini se da  kod nas produženo dojenje, ali i dojenje generalno, nije česta praksa. Mame koje doje često umeju biti navalentne u svojim pokušajima da dokažu da je dojenje nezaboravno iskustvo i krucijalno za zdravlje deteta, a ništa manje ne manjkaju ni osude. S druge strane, mame koje su izabrale da ne doje, često zapostavljaju benefite dojenja, što kod mladih žena i majki može izazvati konfuziju i odvesti ih u pogrešnom smeru. Bilo bi divno kada bi obe strane umele da smire strasti i podele isključivo pozitivna iskustva i korisne savete. Često zaboravljamo da naš izbor ne mora i ne treba da bude izbor  druge osobe i da je jedini smisao u tome da u majčinstvu uživamo što više možemo.

2. Kupovne kašice VS pravljene kašice

Pexels

 

 

Prosto je neverovatno koliko ova tema izaziva reakcija. Iako kupovne kašice prolaze strogu kontrolu i najčešće sadrže manje spornih supstanci, od povrća izloženog na rafovima u prodavnicama, mame koje se odlučuju za kupovne kašice najčešće su izložene osudama. Čak i ako se oglase i kažu da to rade isključivo povremeno, neretko naiđu na uvredu, poput onih da su razmažene, lenje i da im je teško da skuvaju svom detetu.  Prilično neukusno zar ne? Da ne bude da smo stali isključivo na stranu mamica koje kupuju kašice, nećemo izbeći ni dragocene benefite kuvanog jela. Kada kuvamo namirnice koje inače i sami jedemo, prelazak na bazičnu ishranu može biti lakši. Osim toga, kupovne kašice su najčešće skroz ispasirane, a već od sedmog meseca bebe bi trebalo i da žvaću, što možemo postići jednostavnim seckanjem. Uprkos svemu, nije lepo da se mešamo u to kako neko hrani svoju bebu, osim ako su u pitanju metode koje detetu mogu da ugroze život.

3. Anksioznost i postporođajna depresija

Neke mame otvoreno pričaju o napadima panike koje su doživele ili o postporođajnoj depresiji, koja u nekim slučajevima zahteva ozbiljnu terapiju. S druge strane, postoje i one koje tvrde da postporođajna depresija ne postoji, da je sve u glavi i da su ove žene ponovo razmažene i lenje. Ovo je ipak, daleko pipaviji od onog na kome se raspravlja o kašicama. Pre nego što se drznete da preuzmete ulogu psihijatra na društvenoj mreži, pokušajte da razmišljate o lepšim stvarima i objasnite sebi da je dobro što se ne osećate letargično. Za to vam nije potreban aplauz drugih mama, dovoljno je što se vi osećate dobro u svojoj koži. Mame koje muku muče sa ovim problemima, najbolje da potraže stručnu pomoć, jer u ovim grupama, samo mogu da se okliznu ili ostanu na tankom ledu. U 21. veku mentalna higijena je izuzetno važna i ne bi trebalo da bude tabu tema.

4. Prirodni porođaj, epidural i carski rez

Shutterstock

 

 

Apsolutno sve ima svoje prednosti i mane, a odluku o porođaju treba da donosite isključivo uz konsultaciju sa svojim ginekologom. Žene koje su isključivo imale jednostrana iskustva zauzamaju često oprečne stavove, deleći neproverene informacije, koje često mogu samo da uplaše žene koje očekuju porođaj. Ako ulazite u tu kategoriju, jednostavno propustite ove priče. Zapamtite, da će vaše iskustvo biti samo vaše iskustvo i da vi odlučujete o svom telu.

5. Dubak

Verovali ili ne, ova sprava je predmet svađe u grupama u kojima se mame okupljaju. Iako fizijatri apeluju da se ne preteruje sa upotrebom šetalice, stanje u grupama nekada deluje i previše dramitično. Od onih koje dete ne vade iz tradicionalne naprave, u kojoj smo i sami odrasli, pa nam ništa ne fali, do onih koje dete ne bi ni pod tačkom razno spustile u isti, jer očekuju katastrofu neverovatnih razmera. Prilično diskutabilno zar ne? I dok se dubak koristi jedva par meseci, čini se da ove svađe traju mnogo duže.

A  deca u međuvremenu porastu, osamostale se i uopšte ih ne zanima da li ste ih donele uz epidural ili bez istog.