in

Slavimo svetog Grigorila Bogoslova: Ispoštujte običaje na današnji dan, posebno važi za decu!

Sveti Grigorije Bogoslov je još pre nego što se krstio i posvetio život crvki važio za učenog i mudrog čoveka. Učio je u Atini zajedno sa Vasilijem Velikim i Julijanom Odstupnikom.

Sveti Grigorije važi za jednog od najučenijih hrišćanskih svetitelja. Sastavio je mnogobrojna dela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja, zbog čega je i nazvat Bogoslovom. Tokom svog arhiepiskopovanja u Carigradu dosta je pisao protiv jeretika, a proslavilo ga je delo Besede o Svetoj Trojici.

Nakon što se povukao sa funkcije arhiepiskopa Sveti Grigorije je napustio Carigrad i ostatak života proveo povučen, u molitvi i pisanju knjiga koje se i danas proučavaju.

Iako je celog života bio slabog zdravlja, ipak je doživeo duboku starost i umro u 80. godini života. Mošti su mu prenete u Rim, dok mu se glava nalazi u Uspenskom soboru u Moskvi.

Sveti Grigorije Bogoslov je bio i ostao veliki i poštovani svetitelj pravoslavne crkve i autor jedne od liturgija.

Zaštitnik mudrih i učenih ljudi

Kako je reč o jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja u nekim krajevima Srbije Sveti Grigorije Bogoslov danas važi za zaštitnika mudrih i učenih ljudi.

Stari kažu da đaci koji imaju problem sa savlađivanjem nekog gradiva na današnji dan trebalo bi pažljivo da pročitaju lekcije koje ih muče i da se nakon toga pomole Svetom Grigoriju.

Veruje se da će tako naučeno gradivo biti zauvek zapamćeno, pa ni dobra ocena neće izostati.

PORODICA KAO OSNOV SVEGA! Za Novaka Đokovića je ovo važnije od svake pobede, rekorda i pehara!