in

SKANDAL SVETSKIH RAZMERA Pravoslavni manastir u Turskoj pretvorili u diskoteku (VIDEO)

Od kraja IV veka u njemu se čuva čudesna ikona Presvete Bogorodice Panagia Sumela, koju je,prema predanju, naslikao sam apostol Luka. 1923. nakon razmene stanovništva između Grčke i Turske, ikonu su sa sobom preneli Pontijski Grci.

Iako je manastir zatvoren zbog restauracije i mogućnosti odrona, lokalne vlasti dale su dozvolu trojici di-džejeva da snime reklamu za pravoslavni hram.

Prema rečima jednog od umetnika, želeli su da predstave manastir Sumela na drugačiji način – uz pomoć energije muzike. Međutim, uspeli su samo da izazovu veliki gnev, uključujući i Rusku pravoslavnu crkvu.

– Danas je ponovo narušen verski sklad u toj zemlji: u glavnom istorijskom svetilištu pontijskih Grka, manastiru Panagija Sumela u Trapezundu, lokalne vlasti su dozvolile otvaranje diskoteke – rekao je načelnik moskovske administracije mitropolit Ilarion. Odeljenje spoljnih crkvenih veza Patrijaršije.

Napomenuo je da su vlasti dozvolile da privuče turiste.

– Siguran sam da ruski turisti, koji čine većinu turista koji posećuju Tursku, nikada ne bi odobrili tako cinično gaženje hrišćanske svetinje. U Rusiji takvo postupanje prema hramu ili džamiji dovodi do kažnjavanja odgovornih – dodao je visoki zvaničnik ruske crkve.

 

 

Milioni je OBOŽAVAJU: Ova devojka stvara umetnička dela na IVICAMA KNJIGA