in

Samohrana MAJKA za četiri meseca otplatila dug od 2 MILIONA dinara: Pogledajte njene savete za uštedu i povećanje BUDŽETA

U avgustu prošle godine, Jasmina je shvatila da je nakon plaćanja za odmor, hranu i terapiju njen dug po kreditnoj kartici porastao na 38.000 dolara (oko 4.000.000 dinara).

Za 15 meseci uspela je da isplati preko 24.000 dolara duga (oko 2.500.000 dinara).

– Znala sam da moram da se nosim sa svojim dugom i počela sam da se fokusiram na manje trošenja, ali to nije funkcionisalo, pa sam shvatila da moram da preduzmem drastične mere – rekla je Jasmina.

– Ja sam samohrana majka i znam da imam ogromnu odgovornost na svojim plećima, pa sam odlučila da počnem ozbiljno da shvatam svoje finansije – dodala je.

– Krajem 2020. prolazila sam kroz veoma težak period, kako zbog pandemije, tako i zbog posla. Promenila sam radno mesto i započela edukaciju koja mi je pomogla, ali sam znala da ako želim da se oslobodim da ne radim desetak sati dnevno, moram da dovedem svoje finansije u red – rekla je žena.

Da bi svoju finansijsku situaciju dovela u red, Jasmina je planirala mali budžet i smanjila nepotrebnu potrošnju gde god je to bilo moguće. U međuvremenu, počela je da priča o svom TikTok planu uštede.

– Počela sam tako što sam navela svoje prihode i rashode i navela sve mogućnosti za uštedu – objasnila je. Po prvi put u životu počela sam da planiram obroke i budžet. Kupovala sam sa listom u u jeftinijim prodavnicama, i nisam ispunjavala sebi svoje hirove – rekla je Jasmina.

Žena se fokusirala na slobodni posao i trudila se da preuzme što više poslova. Pored toga, prodala je mnogo svojih stvari koristeći društvene medije i koristila partnerske veze da zaradi još više novca od svojih preporuka.

Za samo 15 nedelja, Jasmina je uspela da isplati neverovatno visok iznos od 24.000 dolara. Ova 35-godišnjakinja se nada da će se rešiti svih svojih dugova do avgusta 2022.

Sada, nezavisna mama deli nekoliko saveta o tome kako uštedeti novac i izaći iz dugova.

Napravite spisak dugova

– Navođenje svih vaših dugova bilo je zaista važno. Otplata i prolazak kroz finansije uključivali su preuzimanje odgovornosti i odbacivanje bilo kakve sramote – rekla je Jasmina.

– Ovo je bio početak boljeg finansijskog upravljanja. Mogla sam da navedem svoje dugove i izračunam koliko mi je novca mesečno potrebno za plaćanja. Tada sam mogla da proverim stvari kao što su kamate i to mi je zaista dalo moć da odlučim šta da uradim sledeće – otkrila je ona.

Konsolidujte svoje dugove

Zahvaljujući društvenim mrežama, Jasmina je shvatila da se koliko ljudi takođe bori sa dugovima i nije svesno kako da konsoliduju svoje finansije.

– Vredi pozvati ljude i, u zavisnosti od situacije, razgovarati sa pojedinačnim poveriocima da vidimo da li imaju još neku opciju otplate za nas – savetuje žena.

– Postoji mnogo različitih načina na koje možete da razmislite. Jedan od njih je konsolidovani zajam , koji vam omogućava da kombinujete nekoliko obaveza u jednu novu sa nižom ratu. To olakšava otplatu vašeg duga.

Mnogo manjih dugova Jasmina je objedinila na jednu kreditnu karticu, čime je njen dug doveden u red i otplaćuje mnogo manje rate.

Upravljajte svojom ušteđevinom štedljivo

Pošto Jasmina otplaćuje svoje dugove, svoju ušteđevinu čuva samo u fondu za hitne slučajeve.

– Takođe izdvajam male iznose za prilike kao što su rođendani i Božić – uštedim ponešto svakog meseca kako bih bila sigurna da se ne zadužim kada počnu svečanosti. Ovo uključuje stvari kao što su osiguranje automobila i bilo koje zdravstvene troškove – rekla je.

Planirajte svoj budžet

– Planiram budžet za sve – objašnjava žena.

– Osećam se mnogo ugodnije znajući da čak i ako trenutno nemam novca, imam plan koji će me dovesti tamo gde želim da budem.

Dajte prioritet potrošnji

Jasmina vam savetuje da prvo otplatite najvažnije obaveze.

– Imala sam dug na kreditnoj kartici sa kamatom od oko 19 odsto, pa sam odlučila da prvo pokušam da ga otplatim – objasnila je ona. Određivanjem prioriteta svojih dugova, možete dati prioritet hitnijim otplatama kredita, kao što je hipoteka – otkrila je svoju tajnu Jasmina.