in

Priholog tvrdi da 99% emocionalnih AFERA počinje na ISTI NAČIN: Ako JEDNO primetite kod partnera, to je znak za NEVERSTVO

Emocionalna preljuba, iako je bez fizičkog kontakta i intimnosti, jednako može da naruši odnos i da povredi drugu stranu. Psiholozi ističu da je emocionalnu aferu teže utvrditi, jer nije pređena granica u fizičkom kontaktu, već partner traži emocionalne potrebe kod nekog drugog. Emocionalna prevara ne mora da sadrži poljupce, grljenje, vođenje ljubavi, več kada je osoba u braku ili u ozbiljnoj vezi, a daje nekom drugom više vremena, energije i osećanja nego svom partneru.

Ovaj vid preljube, pozant kao “neverstvo srca”, uglavnom počinje bezazleno, bez bilo kakve namere dolazi do druženja, razgovora, bliskosti, a kada se pojave emocije i iskre, povećava se rizik od klasične preljube. U video snimku objavljenom na TikTok – u, dr Keti Nikerson, licencirani klinički psiholog i stručnjak za odnose, tvrdi da 99 odsto emocionalnih afera “počinje na isti način” – kada partner počne sa nekim drugim da deli poteškoće i detalje iz svoje veze. To može biti kolega, komšija, prijatelj, poznanik.

“Razgovori često počinju dovoljno nevino, vi samo kažete da su stvari u vezi sada teške”, rekao je psiholog u video snimku. “Ali onda, dobijate sve više podrške, osećate da želite da pošaljete poruku toj osobi sve vreme, osećanja počinju da rastu.”

Video prilog psihološkionje pogledalo je preko milion ljudi, a u komentarima mnogi su istakli da suimali ovakva iskustva u vezi i da su tako započeli problemi u njihovom odnosu.

Zbog čega ljudi nezadovoljstvo u vezi pričaju drugima umesto da razgovarajus a partnerom?

Traženje poverljivog lica van vaše veze svakako je put do emocionalne afere, ali želja da se povežete sa nekim drugim je skoro uvek znak da vam nešto u trenutnom odnosu nedostaje, kažu stručnjaci. Kada priča sa trećom osobom o svojoj vezi, pšartner očekuje odobravanje, podršku razumevanje i to dobija, dok u vezi vlada nesklad. Tada se mogu pojaviti osećanja. Pitanje je da li je partner ispričao i jednu drugu stranu priče, jer je verovatno da je trećoj strani izneo samo svoj problem i sebe predstavio kao nekoga ko je požrtvovan u celom odnosu.

Terapeuti preporučuju da se svaki problem i nezadovoljstvo u odnosu otvoreno i iskreno komunicira sa partnerom. Jedino tako možete poboljšati vaš odnos i učiniti da se razvija. Stručnjaci savetuju da ukoliko ne možete da razgovarate sa partnerom o nekim osećanjima, razmislite o tome da se obratite terapeutu ili psihologu za pomoć. Sa druge strane, ako je nezadovoljstvo učestalo i vaš partner ne želi da radi na vezi uprkos razgovorima i vašim pokušajima, možda je vreme da razmislite da li vredi ostati u takvom odnosu.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO