in

MISLILI SU DA NEĆE PREŽIVETI Beba rođena u 23 nedelji trudnoće, imala je manje od 500 grama, a njena ŠAKA je bila veličine NOKTA njenog oca (FOTO)

Lekari su tvrdili da su šanse da devojčica preživi bile 25 odsto, a njeni roditelji su to doživeli veoma teško. Posle više od dva meseca na jedinici intenzivne nege, Elsi je mogla da ode kući sa roditeljima.

Rođenje bebe Elsi u Kraljevskoj bolnici Oldham u Velikom Mančesteru poznato je kao čudo. Rođena je u 23 nedelje trudnoće, 17 nedelja prerano, teška samo 482 g.

 

 

“Nismo znali da li će preživeti”

Kejti i Rob Hampson su bili zabrinuti zbog  trudnoće – trudna Kejti je jako krvarila. Lekari su joj dijagnostikovali subhondralni hematom, koji je rezultat lokve krvi između zida materice i spoljašnje membrane fetusa. Većina ovih krvarenja je kratkotrajna, ali za 27-godišnju Kejti, ona je trajala 15 nedelja. Lekari su malo toga mogli da urade – davanje lekova pre 16. nedelje trudnoće moglo bi predstavljati rizik za bebu .

Kada je žena bila trudna 22 nedelje, hospitalizovana je, a Elsi je rođena nedelju dana kasnije.

– Čak i kada je stigla na svet, nismo znali da li će preživeti, bila je tako sitna i krhka – rekla je Kejti o ćerki redakcije The Sun. Odmah po rođenju, devojčica je primljena na intenzivnu negu i priključena na respirator.

 

 

– Morao sam da čekam skoro pet sati da vidim Elsi u inkubatoru, a kada sam to konačno učinio, i dalje sam bio šokiran – objasnio je Elsiin otac . Devojčica je bila na intenzivnoj skoro 70 dana.

– Sestra mi je čak rekla da smo oboje prošli kroz jedno od najtraumatičnijih iskustava koje je ikada videla na odeljenju – rekla je majka devojčice.

Doktori su rekli da Elsi ima samo 25 odsto. šanse da preživi.

– Njeno telo je bilo veličine Robove ruke, a šaka nije bila veća od njegovog nokta. Bila je tako sićušna, ali savršeno oblikovana sa svojim sitnim trepavicama, noktima na rukama i nogama. Bila je sićušna kao mala lutka – rekli su roditelji.

 

 

Konačno, 30. oktobra 2021. – skoro pet meseci nakon rođenja, Elsi je dobila snagu da se vrati kući, sada devojčica ima 6 kg.