in

“Mama ima dečaka, a tata devojku”: Ovako izgleda život u POLIAMORNOJ porodici (FOTO/VIDEO)

„Nismo ni znali šta je poliamorija“, priznaje Alisija. Od 2020. godine parovi su odlučili da žive zajedno i stvore poliamornu porodicu. O tome kako izgleda život u otvorenoj vezi svakodnevno pričaju na Instagramu.

“Mama ima dečaka, a tata devojku”

Tajler i Alisija su već bili roditelji kada su upoznali Šona i njegovu partnerku. Ispostavilo se da je deci objasniti novu životnu situaciju porodice “zaista lako”, kaže čovek.

„Naša deca su već znala da izlazimo sa Šonom i Tajom. Rekli smo im: ‘Znate da mama ima dečka, a tata devojku i mi ćemo se useliti zajedno. Svi ćemo biti velika porodica, pa se prema njima ponašajte kao i prema nama – to jest, kao prema svojim roditeljima”.

Parovi su živeli pod jednim krovom, a ubrzo se rodilo još dece. „Ja sam rodila jednu, a Taja drugu“, kaže Alisija. „Nismo radili DNK testiranje. To znači da žene ne znaju ko su biološki očevi njihove 22-mesečne i 15-mesečne dece.

„Svi smo mi isti roditelji svoj deci i o tome se ne raspravlja ili diskutuje“, kaže Alisija. “Ne pokušavamo da to sakrijemo od dece. Ako žele da znaju ko su im očevi, uradićemo DNK testiranje. U ovom trenutku njihovog života, to nije važno.”

Broj poliamornih veza raste

Poliamorne veze su postale sve popularnije poslednjih godina. Jedna studija iz 2021. na 438 neoženjenih odraslih Amerikanaca otkrila je da bi svaki šesti „želeo da bude u poliamornoj vezi“; jedan od devet je već bio u otvorenoj vezi, a jedan od 15 je rekao da „zna nekoga ko je bio ili je u poliamornoj vezi“.

Život u poliamornoj porodici ima više prednosti

Obe porodice priznaju da život pod jednim krovom ima i dobre i loše strane. „Imamo četiri para ruku odraslih za rad“, kaže Tajler. „Mislim da vrlo malo ljudi ima takvu vrstu pomoći. Alisija, Tajler i Šon rade puno radno vreme dok Taja ostaje kod kuće sa decom. 

Naravno, život u poliamornoj porodici nosi svoje izazove. Jedan od njih je planiranje. „Svake nedelje planiramo sve u našim kalendarima, ne želimo da se bilo ko od nas oseća izostavljenim ili tapostavljenim. Kombinovanje različitih metoda roditeljstva takođe može biti teško. „Ja sam strožiji“, objašnjava Šon. “Oni su popustljiviji i nežniji. Deca se stalno menjaju. Mislim da ako se držite jednog roditeljskog stila to neće uspeti.”

Uprkos brojnim izazovima – uključujući neizbežne trenutke ljubomore i neprihvatanja u potpunosti od svojih najbližih – obe porodice veruju da je život u poliamornoj vezi definitivno više plus. „Na kraju krajeva, mi smo kao i svaka druga monogamna porodica“, kaže Tajler. “Biti roditelj je mnogo više od biologije i to je ono što nas zanima.”

BONUS VIDEO