in

Dominacija GRAŠCA iz Srbije! Trofej za mirno vino i dvostruko zlato otišli su u ruke čuvene kuće Vista Hill

 

U gradiću Nadaš u mađarskoj regiji Seksard održano je veliko ocenjivanje vina od grašca, u organizaciji pečujskog vinskog magazina Pecsi Borozo. Vina iz Srbije postigla su veliki uspeh na ovom ocenjivanju: od trinaest vina koliko je poslato na takmičenje na kome je degustirano ukupno 130 vina, dva su osvojila trofeje, uz šest zlatnih i četiri srebrne medalje!

Na takmičenje su prispela vina iz pet zemalja: Mađarske, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Češke i Srbije. Vina su ocenjivala dva međunarodna panela sudija, koje su dodeljivale ocene na skali od 100 poena, i to u tri kategorije – mirna, penušava i slatka vina od grašca.

Dva vina iz Srbije osvojila su trofeje u kategorijama penušavih, odnosno mirnih vina: Dina brut 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, i već čuveni Grašac White Reserve 2012 kuće Vista Hill iz Šida. Hrvatsko vino Graševina ledena berba 2018 iz Kutjeva proglašeno je za najbolje u kategoriji slatkih vina, a najbolje ocenjeno oranžno vino je grašac iz 2015. godine vinarije Pécsi Egyetemi Borbirtok iz Pečuja.

Takmičenje na kome je Srbija osvojila ogroman uspeh izuzetno je važno za razvoj i promociju najrasprostranjenije autohtone sorte srednje Evrope. Naši vinari, posvećeni traganju za punim potencijalima ove sorte koja je i za našu zemlju od ogromne važnosti, pokazali su da je Fruška gora tle na kome grašac daje izvanredne rezultate. Isto važi i za Slavoniju kao i za hrvatski Srem, gde se u nekoliko vinskih centara oko Kutjeva, Erduta, Iloka i u Baranji prave odlična vina od grašca. U okolini Balatona prave se izvanredni, puni i mineralni grašci, a Austriji su glavni aduti slatka vina iz probirnih i ledenih berbi.

Ovogodišnje ocenjivanje još jednom je potvrdilo da je grašac sorta od koje se mogu stvarati velika vina, rame u rame sa najboljim svetskim sortama, i to u širokoj paleti stilova, od penušavih i mirnih do predikatnih slatkih vina.

Vino i fino

 

 

REZULTATI ZA SRBIJU

TROFEJ ZA PENUŠAVA VINA I DVOSTRUKO ZLATO

Dina brut 2018, Vinum

TROFEJ ZA MIRNO VINO I DVOSTRUKO ZLATO

Grašac White Reserve 2012, Vista Hill

ZLATO

Geronimo grašac 2020, Erdevik

Geppetto 2018, Patkov vinograd

Grašac beli 2019, Vinum

Grašac 26A 2019, Vinum

Quet grašac beli 2019, Fruškogorski vinogradi

Grašac beli 2020, Tri međe i oblak

SREBRO

Kišov grašac beli 2020, Kiš

Kišov grašac beli 2019, Kiš

Verkat grašac beli 2019, Verkat

Sol nostri grašac 2020, Akademia Modele

Ovako izgledaju neveste na KOSOVU: Neobična tradicija BOŠNJAKA je glavna tema na društvenim mrežama, a evo zašto OSLIKAVAJU mladino lice na dan venčanja

U Beogradu nove MERE od DANAS: Kafići na ove TRI LOKACIJE neće morati da ih POŠTUJU