in

Da li se vraća LETO? Meteorolog Đurić daje detaljnu prognozu za narednih 10-ak dana za SEPTEMBAR

Meorolog Đorđe Đurić najavio je sunčano i suvo vreme u većem delu Srbije i u narednih desetak dana.

– Zahvaljujući anticiklonu sa severa Evrope i u nastavku vikenda, ali i narednih dana očekuje se  stabilno, suvo i umereno toplo vreme, ali uz hladna, ponegde i maglovita jutra.Maksikmalna temperatura biće danas od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C. Danas i u ponedeljak očekuje se nešto više oblaka, jer će se jedan snažan oblačni sistem sa obilnim padavinama premeštati od Tunisa preko Sicilije i juga Italije ka Grčkoj i Makedoniji. Periferni deo ovog oblačnog sistema doneće većem delu Srbije umereno oblačno vreme, tj. preovladavaće visoka cirusna oblačnost, dok će pretežno oblačno vreme biti na jugu Srbije, ponegde uz uslove za slabu i kratkotrajnu kiš – naveo je Đurić,dodjaući da nas od sredine sledeće nedelje nas opet očekuju prave letnje temperature.

– Ponedeljak i utorak doneće Srbiji nešto niže temperature i maksimalne vrednosti biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C. Naše područje i početkom sledeće sedmice biće pod uticajem snažnog anticiklona sa severa Evrope i očekuje se vazdušni pritisak znatno iznad normale, što će uslovljavati stabilno i suvo vreme, ali i strujanje nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka, pa će temperature u ponedeljak i u utorak biti malo ispod prosečnih vrednosti. U drugoj polovini sledeće sedmice iznad Atlantskog okeana očekuje se česta aktivnost ciklona. Ciklonska aktivnost uslovljavaće da iznad većeg dela Evrope budu izražena jugozapadna visinska strujanja, naročito iznad zapadne i jugozapadne Evrope, a greben će se prostirati od severa Afrike preko jugozapadne Evrope i zapadnog Mediterana preko Alpa sve do centralne Evrope, a jednim delom i preko našeg područja. Na tom području Evrope očekuju se prave letnje temperature, jer će vazduh sa severa Afrike doneti temperature i i do 30°C, a najtoplije će biti na području od Španije preko Francuske do zemalja Beneluksa do Engleske i Nemačke – dodao je Đurić.

– Od sredine sledeće sedmice i Srbija i naše podučje biće pod uticajem južnog strujanja, uz porast maksimalnih temperatura.

U sredu, četvrtak i petak u Srbiji se očekuju sveža, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana sunčano i toplo. Minimalna jutarnja temperatura biće od 6 do 14°C, a maksimalna dnevna od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C – istakao je on, dodajući da narednog jutra postoji mogućnost da bude još toplije.

– Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da narednog vikenda bude još toplije, a sve zbog priliva još toplije vazdušne mase sa zapada i jugozapada, pa da oko 11 i 12. septembra temperature budu i oko 30°C, ponegde čak i koji stepen preko 30°C.

Prosečna maksimalna temperatura za prvu dekadu septembra je od 24 do 28°C. Dakle, prethodnih dana temperatura je bila ispod prosečnih vrednosti. Tokom ovog vikenda ona će biti oko prosečnih vrednosti, a početkom sledeće sedmice ponovo malo ispod prosečnih vrednosti. Već od sredine sledeće sedmice temperature će biti oko, a sledećeg vikenda i iznad prosečnih vrednosti – naveo je, dodajući da će prva polovina septembra proteći će u znaku veoma suvog vremena, uz ozbiljan deficit padavina, a temperature će nakon nešto hladnijeg vremena, u nastavku prve polovine septembra biti u skladu sa kalendarom, potom i prave letnje.

Srpski običaji: Zašto MLADA baca SITO na krov, a novopečenom TATI cepaju majice, i koji je to svadbeni ritual bio dugo ZABRANJEN