in

Brojanica nije UKRAS, veliki je greh ako ovo učinite sa njom: Ovaj propust čine skoro svi iz neznanja

Brojanice se razlikuju po svojoj strukturi. Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića, a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića. Svaki čvorić se sastoji od sedam krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi slovesne ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su “Molitva Isusova” i “Molitva Presvete Bogorodice”.

Neretko se može videti da pojedinci nose više brojanica na ruci. Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja. Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras, već za molitvu.

Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve. Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na levoj ruci?

Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da držimo u levoj ruci. Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na levoj ruci. Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne?

Kada se desi da brojanica nikako je ne treba bacati. Postoji verovanje da je u tom slučaju treba spaliti. To je, međutim, pogrešno.

Kako je brojanica nešto što dolazi iz crkve, kada se pokida, treba je odneti u crkvu ili u manastir i tu je i ostaviti.

BONUS VIDEO